Culinair

Bekende Britse recensent boort driesterrenrestaurant Parijs de grond in

Brits culinair recensent Jay Rayner neemt nooit een blad voor de mond, maar deze keer heeft hij zichzelf volgens velen overtroffen. In een recensie in The Observer is hij bijzonder scherp over het Parijse driesterrenrestaurant Le Cinq: "Veruit de slechtste restaurantervaring die ik in 18 jaar heb ondergaan."

1 Zo prijst het restaurant dit gerecht met gegratineerde uien aan. Onderaan ziet u de foto die Rayner van het gerecht nam. © Le Cinq

Le Cinq bevindt zich in het Four Seasons-hotel George V in Parijs. Michelin bedankt de chef-kok van het restaurant al jaren met drie sterren. Rayner verwachtte dan ook "een bezoek vol momenten van vreugde en geluk".

Dat loopt echter al meteen mis wanneer de menukaarten arriveren. Het vrouwelijke gezelschap van Rayner krijgt er een zonder prijzen, tot ongenoegen van de expert. "De obers staan ervan versteld als we ons hiertegen verzetten", schrijft hij. Maar anders bekeken: "Na een blik op die prijzen vermoed ik dat velen wilden dat ze ze niet gezien hadden." 

Voorgerechten en hoofdgerechten kosten nagenoeg hetzelfde, met prijzen tussen 70 en 140 euro, geeft de recensent nog mee.

Borstimplantaat

"Bijna alle aangename dingen die we eten, komen van de patisserie-afdeling", schrijft Rayner. Zoals "een overtuigende brioche van bladerdeeg" en "enkele aangename chocolaatjes op het einde". 

Over de rest van de maaltijd is hij minder te spreken. Zo proeft hij iets wat volgens hem lijkt op "een siliconen borstimplantaat van Barbie". Zijn gezelschap gaat nog een stapje verder: "Alsof je een condoom eet die in een stoffige groentewinkel rondslingert." 

Het hapje met passievrucht en een crème van waterkers wordt te bitter bevonden: "Mijn lippen trekken samen zoals de kont van een kat die tegen brandnetels aanschurkt." Over de nog erg rozige duif schrijft Rayner dat ze "weer zou kunnen vliegen mits de nodige voltage". De ijssigaartjes met een elastisch bandje van huid beschrijft hij dan weer als "iets dat van een slachtoffer met brandwonden is gevallen". 

En wat met peterselie in kwarktaart? Rayner doet er zijn beklag over en het dessert staat uiteindelijk niet op de rekening van 600 euro.

"Zwart en kleverig"

Opmerkelijk zijn ook de foto's die Rayner van zijn maaltijd nam. Op zijn eigen blog legt hij uit dat hij na elk restaurantbezoek een professionele fotograaf naar de zaak stuurt, die dan beelden maakt van de gekozen gerechten. Le Cinq liet dat echter niet toe en voorzag de journalist liever zelf van beeldmateriaal. 

De recensent nam tijdens de maaltijd zelf beelden met zijn iPhone 7 (zonder flits). In zijn blogpost zet hij de foto's naast elkaar. Het gerecht met gegratineerde uien ziet er op de foto van Le Cinq "goud, als amber, en prachtig" uit. Op zijn eigen foto wordt het gerecht "vooral zwart, zoals een nachtmerrie, en kleverig, zoals de vloer op een jongerenfuif".