Mode

Zara haalt jeansrok met 'haatsymbool' Pepe The Frog uit de rekken

De Spaanse modeketen Zara wordt op Twitter door de mangel gehaald omdat ze een rok met opdruk van Pepe The Frog in de collectie heeft opgenomen. De populaire internetmeme van een kikker werd vorig jaar gekaapt door internetgebruikers die hem in een racistische en antisemitische context gebruiken.

1 © rv

Pepe The Frog wordt onder andere gebruikt door neonazi's en als icoon van de nationalistische beweging alt-right. Nochtans begon het allemaal heel onschuldig. Aanvankelijk was Pepe The Frog een vriendelijke kikker in een stripreeks van Matt Furie. In de loop der jaren groeide hij uit tot een van de meest gebruikte memes. Maar in september eigenden haatpredikers zich de populaire kikker toe.

Op de jeansrok die bij Zara in de rekken hing, staan twee afbeeldingen van een kikker die sterk op Pepe gelijkt. Na de controverse op sociale media werd de rok van de Zara-website verwijderd.

Toch ontkent Zara in een reactie aan Mashable elke link met Pepe The Frog. Ontwerper Mario de Santiago zou op het idee gekomen zijn door een muurschildering die hij enkele jaren geleden maakte.  

Het is niet de eerste keer dat kledingstukken van Zara controverse veroorzaken. In 2014 haalde de keten een kinder-T-shirt uit de rekken omwille van de sterke gelijkenis met de uniformen van de nazikampen, inclusief gele, zespuntige jodenster.

Een week eerder was Zara het middelpunt van een klein relletje toen er een T-shirt in de winkel hing met daarop 'White is the new Black'. En in 2007 haalden de Spanjaarden een tas uit de winkels omdat het leek alsof er een hakenkruis op stond.