Economie

Zakenlui in de bres voor België

1 Bert De Graeve (Bekaert): 'België blijft een veilig land om zaken te doen.' © belga

De vertegenwoordigers van dertien internationale kamers van koophandel nemen een opmerkelijk initiatief: in een open brief benadrukken ze dat België een aantrekkelijk land blijft om te investeren.

Het imago van België ging de jongste maanden de dieperik in. In de nasleep van de aanslagen in Parijs kreeg ons land het etiket 'falende staat' opgespeld en heette Brussel de jihadi-hoofdstad van Europa te zijn. Niet van die aard om bedrijven naar hier te lokken om te investeren.

Ten onrechte, zeggen de vertegenwoordigers van dertien internationale kamers van koophandel in een open brief in zakenkrant De Tijd. "Als vertegenwoordigers van de internationale zakengemeenschap, die in België werk biedt aan 700.000 werknemers, beklemtonen we dat, statistisch gezien, België een van de veiligste landen ter wereld is. Het blijft een aantrekkelijke plaats om te investeren, een veilig land om zaken te doen en een geweldige plek om te wonen."

De ondertekenaars zijn niet de minsten. Onder hen Bekaert-voorzitter Bert De Graeve (Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Rusland en Wit-Rusland), professor Gilbert Declerck van Imec (Belgisch-Japanse Kamer), advocaat Bernard Dewit (Belgisch-Chinese Kamer) en de Italiaan Fabio Morvilli van de holding Polcevera (Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel).

In de open brief halen ze troeven van ons land aan: een goed opgeleide en meertalige beroepsbevolking, uitstekende universiteiten, een goede gezondheidszorg en een waaier aan culturele trekpleisters. Ze wijzen er ook op dat België een open en internationaal georiënteerde economie heeft.

cult

zine