economie

Witte kassa? Dan kijkt fiscus niet naar zwartwerk uit verleden

3 © Photo News

Op 1 mei starten de controles op de witte kassa. Opvallend: uitbaters die er al één hebben, moeten niet vrezen dat de fiscus ze gebruikt om naar zwartwerk uit het verleden te speuren.

3 Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. © Photo News

Hoeveel horecazaken een witte kassa moeten hebben, is nog altijd niet duidelijk. Tussen de 30.000 en 40.000, wordt geschat. Nu zijn 23.000 kassa's geregistreerd, waarvan 16.000 actief. Dat betekent dat veel uitbaters nog in overtreding zijn.

Vanaf 1 mei worden ze daar serieus op afgerekend. Zo zullen zowel de fiscale als sociale inspectiediensten ook voor hun reguliere controles specifiek viseren wie nog niet in orde is. Wie wel al een kassa heeft, kan rekenen op een coulante fiscus: "De inspecties zullen de omzetgegevens uit de witte kassa niet systematisch gebruiken om met de omzet van de voorgaande jaren te vergelijken", zo is afgesproken in een charter tussen regering en horeca. "We kijken vooruit", zegt ook financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).

In het charter staat nog dat fiscale en sociale controles voortaan gegroepeerd worden en niet vanaf de eerste overtreding tot boetes leiden. Kleine feiten kunnen rechtgezet worden, herhaaldelijke fraude wordt harder aangepakt. "Alleen zo kan er eerlijke concurrentie komen", zegt staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld).

"Logisch dat elke horecazaak met propere lei begint"

3 © photo_news

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) noemt het "logisch" dat niet gecontroleerd zal worden naar omzetgegevens uit het verleden. "De introductie van de witte kassa is het nulpunt. Naar het verleden wordt niet gekeken, zodat elke horecazaak met een propere lei kan beginnen."

"We hebben geëist dat dit principe in het charter zou komen. Iedere horecaondernemer verschijnt op die manier met dezelfde kansen aan de start", aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Hetzelfde geldt voor kleine overtredingen. Daar staan geen sancties tegenover. Logisch, want missen is menselijk, zeker nu het gebruik van de witte kassa nog nieuw is."

Dat zaken die nog geen witte kassa hebben geïnstalleerd nu gecontroleerd zullen worden, vindt NSZ in het kader van de eerlijke concurrentie in de sector ook logisch, al mag het niet leiden tot een kaalslag in de horeca, besluit de organisatie.

Niet alle horecazaken moeten een witte kassa hebben. Wie jaarlijks minder dan 25.000 euro omzet haalt uit voeding, is vrijgesteld.

nieuws

cult

zine