Pensioen

Werken we in de toekomst tot ons 77ste?

Deense baby's van vandaag zullen pas op late leeftijd met pensioen kunnen

1 Bob Dylan staat op zijn 74ste nog altijd op podia overal ter wereld. Geldt zo'n Neverending Tour binnenkort voor alle werknemers? © WireImage

In Denemarken zullen werknemers tegen het einde van deze eeuw tot hun 77ste moeten werken. De regering besliste dat burgers gemiddeld 14,5 jaar van hun pensioen mogen genieten. Moet de discussie ook bij ons gevoerd worden? Socioloog Ignace Glorieux meent alvast van wel. "Maar dan moeten we ook nadenken over werkbaar werk", zei hij vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1.

Werkweken van 30 uur maar doorwerken tot 77 jaar: goed idee?

0% A Ja
0% B Neen
0% C Geen mening
Je stem werd niet geregistreerd. Gelieve nog eens te proberen.

Om u alvast gerust te stellen: de maatregel wordt in Denemarken nog niet onmiddellijk ingevoerd. Maar werken tot 77 is volgens Deense pensioenexperten lang geen taboe meer.

Het land besliste vijftien jaar geleden al dat werknemers vanaf 2019 pas op hun 67ste met pensioen mogen; in 2030 wordt die leeftijd opgetrokken tot 68 jaar. Nu werd beslist dat de gemiddelde tijd dat men van zijn pensioen geniet, niet meer dan 14,5 jaar mag zijn. "Mensen die nu geboren zijn, worden misschien 95 of zelfs 100 jaar", zei de Deense minister van Werk Jorn Neergard Larsen gisteren in 'Het journaal'. Zij zullen aan het einde van deze eeuw tot hun 77ste moeten werken.

Het idee werd bij ons gelanceerd door minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die deze week op bezoek was in Kopenhagen. Maar is het wel realistisch?

Tweede loopbaan

Share

'Waarom zou een bouwvakker geen tweede loopbaan kunnen hebben in het beroepsonderwijs?'

Ignace Glorieux, socioloog

Volgens Ignace Glorieux, socioloog aan de VUB, is het in ieder geval een ideale gelegenheid om de discussie aan te gaan en biedt dit kansen voor een beter evenwicht tussen werk en leven. "Vandaag zou dit voor veel mensen een nachtmerrie zijn", zei hij in 'De ochtend'. "Maar als we dit idee bekijken, moeten we ook nadenken over wat werken is."

Vandaag voeren veel mensen gedurende hun hele loopbaan dezelfde taken uit. Dat is niet langer mogelijk wanneer we tot ons 77ste zouden moeten werken, meent Glorieux. "Bob Dylan treedt op zijn 74ste weliswaar nog altijd op, maar het is ondenkbaar dat een bouwvakker tot zijn 77ste werkt. Maar waarom zou hij niet een tweede loopbaan kunnen hebben in het beroepsonderwijs, waar hij een paar uur per dag leerlingen begeleidt?"

Dertig uur per week

Volgens Glorieux biedt de discussie een kans om onze loopbaan te herbekijken. "Vandaag werken we heel hard tijdens een korte periode van ons leven. Als we langer willen werken, moeten we een beter evenwicht vinden tussen werk en leven", stelt hij. "Nu moeten we 's morgens vroeg opstaan en werken we tot 's avonds. We hebben geen tijd voor de kinderen, om boodschappen te doen. Ik zou het geen slecht idee vinden om de arbeidsweek in te korten tot 30 uur. Zo hebben we tijdens de actieve periode in ons leven meer tijd voor de kinderen en voor een sociaal leven."

Ook belangrijk is dat we ervoor zorgen dat iedereen graag wil werken, aldus Glorieux. "Daarom moet elke job werkbaar zijn. Hoe is het mogelijk dat vandaag de lopende band nog bestaat? Het is efficiënt, maar er moeten toch andere manieren zijn om auto's te monteren, zonder dat we er met de chronometer naast staan. Dat is iets van honderd jaar geleden, en daar moeten we vanaf."

nieuws