Pay-per-page

Wat als auteurs betaald werden per omgeslagen bladzijde?

Amazon test een nieuw systeem: hoe meer gelezen bladzijden, des te meer geld voor de auteur

Een som per gelezen pagina, dat gaan auteurs voortaan op Amazons Kindle Direct Publishing-platform krijgen. Voor het eerst zullen schrijvers die geld willen verdienen elke bladzijde moeten vechten voor de aandacht van de lezer.

Voor elk boek van hun hand dat over de toonbank gaat - fysiek dan wel digitaal - krijgen schrijvers nu een deel van de opbrengst. Dat is nu ook nog zo op het Kindle Direct Publishing-platform van Amazon. Daarmee kunnen auteurs en uitgevers hun e-books rechtstreeks loslaten op de Kindle-toestellen en -apps van Amazon.

Maar vanaf 1 juli gaat dat veranderen. Auteurs van e-books die 'uitgeleend' worden via de zogenaamde Kindle Owners' Lending Library (waar Amazon Prime-leden één e-book per maand gratis kunnen lenen) of via het Kindle Unlimited-abonnement (waarbij je onbeperkte toegang krijgt tot de beschibare e-books voor een vast maandelijks bedrag), zullen voortaan vergoed worden per gelezen pagina, zo kondigde Amazon aan.

Hoe gaat dat praktisch in zijn werk?

Share

Wie een boek van 100 pagina's schrijft dat helemaal uitgelezen wordt door 100 mensen, verdient evenveel als iemand die een boek van 200 pagina's geschreven heeft waarbij lezers in de helft afhaken

3 © AP

Heel simpel gezegd: auteurs die lezers weten te boeien, verdienen meer. Auteurs van dikke boeken die lezers weten te boeien, schieten de hoofdvogel af. Heel concreet gaat het als volgt: wie een boek van 100 pagina's schrijft dat helemaal uitgelezen wordt door 100 mensen, verdient evenveel als iemand die een boek van 200 pagina's geschreven heeft waarbij lezers in de helft afhaken. Het gaat voor de duidelijkheid wel telkens over de eerste keer dat iemand het boek leest.

Om het praktische probleem te counteren dat niet elke e-bookpagina even lang is - dat verschilt per toestel - heeft Amazon een eigen e-bookpaginanorm bedacht. Zo kan het aantal gelezen pagina's eerlijk geteld en vergeleken worden. Dat is de fameuze Kindle Edition Normalized Page Count, kortweg KENPC. Die neemt onder meer ook het lettertype en de ruimte tussen de regels in overweging, maar bijvoorbeeld geen grafieken of afbeeldingen. Die laatste kunnen dus een pagina-aantal helpen opdrijven. Ook begint de KENPC pas te tellen vanaf het moment dat Amazon zegt dat het boek begint (meestal dus bij de eerste pagina van het eerste hoofdstuk). Lange dankwoorden tellen met andere woorden niet mee.

Cliffhangers

Share

'Volgens Amazon is het werk van een auteur dus maar zo goed als zijn capaciteit om de aandacht van de lezer vast te houden'

Moeten auteurs vergoed worden per gelezen bladzijde?

15% A Ja
78% B Nee
7% C Geen mening
Je stem werd niet geregistreerd. Gelieve nog eens te proberen.

Hoewel Amazon beweert dat het nieuwe model er komt op vraag van heel wat auteurs is de eerste kritiek niet van de lucht. Natuurlijk is het eerlijker dat de schrijvers van écht goede boeken beter betaald worden dan die van turven die recht naar de ramsj mogen, dat zal niemand tegenspreken. Maar: "Auteurs zijn al bezorgd dat het 'pay-per-page'-systeem cliffhangers zal belonen boven meer complexe boeken", analyseert Time Magazine. "Dat beelden het pagina-aantal opdrijven, zal boeken  vermoedelijk kleurrijker maken, om de ogen zo veel bladzijden als maar mogelijk op zich gericht te houden. Volgens Amazon is het werk van een auteur dus maar zo goed als zijn capaciteit om de aandacht van de lezer vast te houden."

In The Sydney Morning Herald vraagt technologiejournalist Adam Turner zich af of de manier van schrijven ook niet zal veranderen. "We keren mogelijk terug naar de dagen van de cliffhanger op het einde van elk hoofdstuk." Turner verwijst naar de opmars van dat 'spannende slot van elk hoofdstuk' toen er nog elke dag een stuk van een boek in de krant verscheen. "Het is een slim businessmodel maar het resulteert in schrijven volgens formules." Eenzelfde geluid bij TechCrunch, dat stelt dat Amazon vooral veel 'pageturners' op zijn platform hoopt te lokken: "Net zoals door advertenties betaalde online publicaties ons met een virale explosie aan clickbait opzadelden, zou Amazons manier om onafhankelijke auteurs als handpop te gebruiken een rush op de cliffhangers en formules in gang kunnen zetten."

3 © EPA
Share

'Zou Hemingway die Pulitzer gewonnen hebben als de oude man na elke 10 pagina's op het nippertje aan de dood ontsnapt?'

Peter Wayner, een auteur van technologieboeken, schrijft in The Atlantic dat hij vreest dat het Amazonsysteem precies die schrijfstijlen kopje onder zal duwen die niet passen in dat moderne, ultrabecijferde systeem. Hij concludeert somber: "Schrijvers voelen zich al snel makkelijk machteloos als één dominant bedrijf plots heel snel schakelt. En uitendelijk ziet het ernaar uit dat ze dat ook zijn."

Het voorbeeld dat Adam Turner aanhaalt, zet op z'n minst aan tot nadenken. "Hemingways Pulitzerprijswinnende 'De oude man en de zee' beslaat amper 127 pagina's. Is Tolstojs 'Oorlog en Vrede' tien keer beter? Als ze allebei nog leefden, moest Tolstoj dan tien keer meer betaald krijgen voor zijn meesterwerk dan Hemingway? En zou Hemingway die Pulitzer gewonnen hebben als de oude man na elke 10 pagina's op het nippertje aan de dood ontsnapt, net op tijd voor een boodschap van onze sponsors?"

nieuws

zine