Speculeren

Voortaan kunt u gokken op een volgende bankencrisis

Zakenbanken ontwikkelen instrument om te speculeren op nieuwe financiële crisis

Geld verdienen aan een nieuwe financiële crisis? Dat de Londense City of de whizzkids van Wall Street niet om een gokje verlegen zitten, wisten we al. Dat ze zo cynisch zijn om tegen zichzelf te gaan gokken, is wel weer wat nieuws.

Komt er een nieuwe financiële crisis of niet? De jongste maanden gingen de knipperlichten en alarmsignalen crescendo. Wolgang Schäuble, de afscheidnemende strenge minister van Financiën van Duitsland, waarschuwde tegenover The Financial Times voor een nieuwe financiële crisis en zeepbelachtige ontwikkelingen op de beurs. “Economen maken zich wereldwijd zorgen over de risico’s van de toename van de beschikbaarheid van steeds meer goedkoop geld en de groei van publieke en private schulden. Dat baart mij ook zorgen”, klonk het.

2 © AFP

Daar zit het monetaire beleid van de centrale banken voor veel tussen. Door hun goedkope rentebeleid en massale geldvoorziening, zorgden de centrale bankiers ervoor dat het financiële radertje bleef draaien. De keerzijde van die medaille is dat spaarboekjes niks meer opbrengen. Wat geldt voor Jan Modaal, is eveneens van toepassing op de professionele financiële spelers. Ook zij jagen op rendement, en schuwen daarbij de risico's niet. Via allerhande financiële producten met flitsende namen als binaire opties, swaps en andere derivaten, zoeken die financiële whizzkids naar de gouden graal: méér geld maken van geld.

nieuws

cult

zine