Bedrijven

Uber maakt 4,5 miljard dollar verlies na erg turbulent jaar

2 © ANP XTRA

Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, heeft een bewogen jaar achter de rug. Evengoed wist het bedrijf de omzet in het laatste kwartaal stevig op te voeren. Al leed het nog steeds een verlies van 4,5 miljard dollar (3,6 miljard euro). De omzet bedroeg 7,5 miljard dollar. 

Het was een turbulent jaar voor Uber. CEO Travis Kalanick moest in juni opstappen, nadat het bedrijf in opspraak was gekomen door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Er was ook een klacht wegens technologiediefstal.

Lees ook: De opgestapte Uber-topman Kalanick: altijd in conflict met alles en iedereen

2 De nieuwe CEO van Uber, Dara Khosrowshahi. © REUTERS

Kalanick werd opgevolgd door Dara Khosrowshahi, die sinds 2005 aan het hoofd stond van reisbedrijf Expedia. Hij kan voor het eerste volledige kwartaal dat hij Uber leidde - het slotkwartaal van 2017 - verbetering voorleggen. De omzet bedroeg er 2,22 miljard dollar, 61 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De totale waarde van de Uber-ritten steeg tot 11,1 miljard dollar.

Dat blijkt uit een presentatie die door het technologieportaal The Information werd gepubliceerd. Uber bevestigde de cijfers aan het agentschap Bloomberg.

Lees ook: Deze nieuwe topman moet Uber uit schandaalsfeer halen

Uit de cijfers blijkt nog dat UberEats, de app voor maaltijdleveringen, goed is voor ongeveer 10 procent van de omzet van Uber Technologies.

De jaarcijfers vergelijken met die van 2016 is moeilijk. Uber gaf geen volledige cijfers vrij voor dat jaar en het bedrijf heeft de voorbije jaren zijn boekhoudmethode aangepast. Bovendien leed Uber miljarden dollars verlies in China, totdat het die activiteit in 2016 verkocht in ruil voor een belang van 17,5 procent in zijn Chinese rivaal Didi Chuxing.

nieuws

cult

zine