Film

Topman van failliet verklaarde filmhuis Corsan aangehouden

1 Paul Breuls is aangehouden. © Alamy Stock Photo

Paul Breuls, de topman van het failliet verklaarde filmhuis Corsan, zit sinds vorige week in de cel. De raadkamer verlengde het aanhoudingsmandaat. Er loopt een onderzoek naar fraude.

Een put van ruim 200 miljoen euro, en misnoegde investeerders die meegesleurd worden en de fiscus achter zich krijgen. Het is een scenario dat zo uit een van de B-films van Paul Breuls kon komen. Na jaren van geruchten en twijfels over de handel en wandel van Corsan viel het doek definitief. De rechtbank van koophandel in Antwerpen verklaarde het bedrijf vorig jaar failliet. Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek tegen het bedrijf, met een miljoenenclaim van de fiscus.

Honderden beleggers dienden een schuldvordering in. Maar ook het parket van Antwerpen schoot in actie met enkele huiszoekingen.

In het kader van dat onderzoek werd de topman van Corsan Paul Breuls vorige week aangehouden na een verhoor. De raadkamer verlengde deze week die aanhouding, schrijft de krant De Tijd. De advocaat van Breuls, meester John Maes was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Nooit afgewerkte of vertoonde films

Corsan was het filmbedrijf van het koppel Paul Breuls en Marie-Louise Vanthilt, een zus van Marcel Vanthilt. Het bedrijf haalde via het taxsheltersysteem de voorbije jaren tientallen miljoenen euro's op bij Vlaamse bedrijven en zelfstandigen, maar er rezen vragen of er niet werd geknoeid. De FOD Financiën leverde voor meerdere producties geen fiscale attesten af, waardoor de investeerders hun belastingvoordeel dreigen te verliezen.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI), die 48 miljoen euro van het bedrijf eist, deed drie jaar geleden in het kantoor op de Antwerpse Brouwersvliet een inval. Gedurende jaren kon Paul Breuls, een uiterst intelligent zakenman, miljoenen euro's ophalen bij kleine zelfstandigen, vrije beroepers en kmo'ers. Zij investeerden tussen de 50.000 euro tot zelfs enkel miljoenen in de filmprojecten van Breuls. Het gros van die films werd nooit afgewerkt, of haalde de bioscoopzalen niet.

nieuws

cult

zine