vacature.com

Top Employers: waar u uw verdiende loon (en meer) krijgt

- Hermien Vanoost - Bron: vacature.com
1 © Shutterstock

Het nieuwe lijstje Top Employers is bekend. Gaat u bij een van hen aan de slag, dan kunt u zeker zijn van de beste arbeidsomstandigheden. En dat betekent tegenwoordig meer dan een aantrekkelijk loon en een luxewagen. De werknemer van vandaag ziet het ‘anders’ dan twintig jaar geleden.

Waarom werkt u hier graag? Stelde u die vraag twintig jaar geleden aan een werknemer, dan ging het gesprek steevast over salaris en andere voordelen. Stelt u ze vandaag, dan vallen de woorden waardering, doorgroeimogelijkheden en opleidingskansen. Wat is er in die tijd veranderd? Hoe komt het dat we andere prioriteiten zijn gaan stellen?

Voldoening vinden

Steven Van Raemdonck van Top Employers Institute, dat al sinds 1991 onderzoek doet naar personeelsbeleid bij bedrijven, bevestigt de verschuiving. “Al wil het zeker niet zeggen dat loon nu helemaal naar de achtergrond verdwenen is. Met een minimumloon zal je werknemers nog altijd niet verleiden, maar hetzelfde geldt voor een toploon. (lacht) Een degelijke vergoeding is een cruciale voorwaarde, maar er is meer nodig. Of een werknemer tevreden is, hangt af van het totaalplaatje. Zie ik in deze organisatie een toekomst voor me? Investeert de werkgever in mij? Kan ik hier om de drie à vier jaar een andere uitdaging aangaan? Heeft de organisatie maatschappelijke waarde? Al die vragen spelen mee.”

Lees ook: Bij deze bedrijven wil iedereen werken

Dat werknemers op een andere manier naar hun werkgever kijken, heeft onder meer te maken met demografische en economische veranderingen. Neem nu het optrekken van de pensioenleeftijd. Dertigers van vandaag beseffen heel goed dat ze nog een lang traject voor de boeg hebben. Het is niet meer ‘even 25 jaar op de tanden bijten, geld verzamelen en klaar’. Nu ze ‘verplicht’ zijn om langer te werken, eisen ze van hun werkgever betere omstandigheden. Ze willen zich kunnen ontplooien, het gevoel hebben dat ze nuttig bezig zijn en iets betekenen. Ze redeneren: als mijn job mij voldoening geeft, dan zal ik het ook wel langer volhouden.

Share

Nu werknemers ‘verplicht’ zijn om langer te werken, eisen ze van hun werkgever betere omstandigheden. Ze redeneren: als mijn job mij voldoening geeft, dan zal ik het ook wel langer volhouden.

Ook de economische context stimuleert die houding, vindt Van Raemdonck. Hoe, dat leest u gratis verder op vacature.com.

Lees ook:

Werk jij al je hele leven in dezelfde sector? Als je verandert kan je 500 euro meer verdienen

Ontdek welke job het beste bij jou past

De best betaalde thuisjobs

Bron: vacature.com.

nieuws

cult

zine