Voeding

Tony's Chocolonely, de ‘ethische chocoladefabriek’, gaat samenwerken met multinationals

Tony’s Chocolonely heeft twee keer het nieuws gehaald bij onze noorderburen. Het Nederlandse fairtradebedrijf gaat een heuse ‘Willy Wonka’-chocoladefabriek bouwen. En het gaat nauwer samenwerken met multinationals. Hoe zit het dan met die belofte van ‘slaafvrije chocolade’?

Share

‘Het voorbeeld van Tony's Chocolonely heeft de sector in beweging gebracht. Het toont dat je een goed businessmodel kunt koppelen aan een ethische productie’

Charles Snoeck, Fairtrade Belgium

Een ‘Willy Wonka-gevoel’, dat moet de bezoeker krijgen die de chocoladefabriek van Tony’s Chocolonely betreedt – Willy Wonka is de eigenaar van een chocoladefabriek in het overbekende boek Sjakie en de chocoladefabriek van de Welshe auteur Roald Dahl. Over zo’n drie jaar moet in de buurt van Amsterdam een echte chocoladefabriek staan die naast chocolade veel amusement produceert. Zo krijgt ze een bezoekerscentrum en een achtbaan. “Ik vind dat fun en wat goed is voor de wereld moeten samengaan”, zegt Tony’s-baas Henk Jan Beltman in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

nieuws

cult

zine