Update

Suikertaks op alle frisdranken

1 ©thinkstock

Vanaf 2016 komt er een suikertaks op álle frisdranken, niet enkel op alcopops zoals Bacardi Breezer. Volgens regeringsbronnen is daarover een consensus bereikt, schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Tegen 2020 moet de maatregel 250 miljoen opleveren.

Vindt u een suikertaks op frisdranken een goed idee?

50% A Ja
48% B Neen
2% C Geen mening
Je stem werd niet geregistreerd. Gelieve nog eens te proberen.

Van cola tot Smirnoff Ice: vanaf volgend jaar zal je op zulke suikerrijke dranken meer belasting betalen. Die maatregel uit de taxshift wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd. Hoe hoog de suikertaks per fles of blikje zal zijn, is nog niet duidelijk, maar hij moet volgend jaar al wel 50 miljoen euro opbrengen voor de staatskas. Dat bedrag verhoogt elk jaar met 50 miljoen, om in 2020 op kruissnelheid te komen met een opbrengst van 250 miljoen. Lightdranken en vetrijke voeding worden niét extra belast, zo zeggen regeringsbronnen in de krant.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block haalt hiermee haar slag thuis. Zij wilde van in het begin alle suikkerrijke dranken belasten. Andere regeringspartijen keken enkel in de richting van alcopops, maar dat zou niet genoeg opgeleverd hebben.

NSZ: "Nefaste maatregel"

Ondernemersorganisatie NSZ vindt de suikertaks "een hoogst onverstandige zet die bovendien nefast is voor de kleinhandel", zo klinkt het in een persbericht. "Het is met stimulerende maatregelen dat we de Belgen zullen aanmoedigen om gezonder te eten, niet met belastingen die hen in de portemonnee treffen."

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: "Om Belgen aan te zetten tot een gezondere levensstijl is het eerder aangewezen om fruit, groenten en gezonde dranken via subsidies goedkoper te maken. Wij geloven meer in een aanmoedigende dan een bestraffende aanpak. Eerder de wortel in plaats van de stok hanteren, als het ware."

nieuws