Energieverbruik

Slimme energiemeter doet factuur nog meer stijgen

De uitrol van de slimme energiemeter in alle Vlaamse huishoudens is een 'juiste beleidsdaad', zegt energieregulator VREG. Die ingreep kan de maatschappij tot 366 miljoen euro opbrengen. En toch zal het de gezinnen wat kosten.

1 © ANP

Vanaf 2019 wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) de slimme energiemeter uitrollen over heel Vlaanderen. Die geeft de consument een beter overzicht van zijn gebruik. Aan de hand daarvan kan de gebruiker besparen. De beslissing werd in februari genomen, de Vlaamse energieregulator (VREG) werd een kosten-batenanalyse gevraagd. Een juiste beleidsdaad, concludeert die nu. De uitrol van de slimme meter zou de maatschappij zo'n 336 miljoen euro kunnen opleveren.

Duidelijke cijfers, al zijn er toch vraagtekens. Voor niets gaat de zon op, dus heeft ook de slimme meter een kostprijs. Volgens oppositiepartij sp.a zal die een gemiddeld Vlaams gezin elk jaar 27 euro kosten.

Overschat

Share

Volgens sp.a zal de meter een Vlaams gezin elk jaar 27 euro kosten

Tommelein citeert het rapport van VREG en komt uit op een lagere kost: maandelijks maximaal 1,3 euro voor elektriciteit en 1 euro voor gas. "Bedragen waarvan de regulator zelf zegt dat ze waarschijnlijk overschat worden en bovendien ook terug te winnen zijn", zegt de minister.

En toch voelt het wrang aan. Of de energiefactuur nu veel of weinig stijgt, duurder wordt ze sowieso. En die had sowieso al forse proporties. Zo is de energiefactuur voor een gemiddeld Belgisch gezin meer dan dubbel zo duur geworden tegenover 2007, toen de energiemarkt werd geliberaliseerd. Dat berekende de federale regulator CREG recent nog. En dat heeft weinig te maken met de eigenlijke energiekost, maar vooral met stijgende heffingen, distributienetvergoedingen en groenestroomcertificaten.

Flankerende maatregelen komen er vooralsnog niet. De slimme meter is zelf namelijk al een maatregel. Wie hem actief gebruikt, kan zo makkelijker energie en dus geld besparen.

nieuws

cult