economie

Ruilbeweging Lets Vlaanderen organiseert eerste Vlaamse Lets-dag

1 © thinkstock

Lets Vlaanderen, een socio-culturele beweging die aan gratis ruilhandel doet, organiseert op vrijdag 18 november zijn eerste Vlaamse Lets-dag in het Brusselse Kaaitheater. Lets staat voor "Local Exchange and Trading System" en is een ruilsysteem dat al enkele jaren steeds populairder wordt.

Hoewel Lets al in 1983 in Canada ontstond, is de unieke vorm van ruilen van diensten en goederen in een lokale gemeenschap pas de laatste jaren helemaal aan het doorbreken. In 2009 had Lets Vlaanderen slechts een duizendtal leden. Tegen 2013 waren dat er 3.500 en in 2015 bedraagt het aantal leden al 5.000. Die zijn verspreid over zo'n 50 Lets-groepen in Vlaanderen en jaarlijks komen er nog een drietal groepen bij.

In 2016 erkende Vlaams minister van cultuur Sven Gatz Lets Vlaanderen zelfs als socio-culturele beweging. Een blijk van de groeiende populariteit van de ruilbeweging. De minister zal ook aanwezig zijn op de eerste Vlaamse Lets-dag. Dat zal gevierd worden met een echte 'deeltaart', want elke Lets-groep brengt zijn eigen taart mee.

Lets heeft ook een Franstalige tegenhanger Sel (Système d'Echange Local). Zij konden er dit jaar niet bij zijn, maar volgend jaar wordt er gemikt op een Belgische Lets-dag.

nieuws

cult

zine