Dossier Panama papers

Rijkste familie van België duikt op in Panama Papers

2 De Belgische familie de Spoel­berch is een van de drie belangrijke familiale aandeelhouders van de bier­gi­gant AB InBev, dat onder meer Stella Artois onder zich heeft. © REUTERS

De familie de Spoelberch is een van de eerste Belgische namen die opduiken in een dossier rond de Panama Papers-onthulling. De rijkste familie van België blijkt na Lux- en SwissLeaks nu dus ook belastingen te ontwijken via Panama.

2 © EPA

De steenrijke Belgische adellijke familie de Spoelberch is een van de drie belangrijke familiale aandeelhouders van AB Inbev, de grootste brouwersgroep ter wereld, en de rijkste familie van België. 

In het datalek van Mossack Fonseca duiken de namen op van galerijhouder burggraaf Rodolphe de Spoelberch (58) en van de aangetrouwde telgen Patrice (37) en Alexis Bailo de Spoelberch (34), zo melden Knack en De Tijd.

Hun vennootschappen hebben nietszeggende namen zoals Retro Marketing Corp., Rolph Marketing Corp., Greyberg Holdings en Artistissimo Corp. Ze werden allemaal aangekocht via tussenpersonen in Zwitserland en Luxemburg.

"Onze familiale aandeelhouders wensen niet in te gaan op mediavragen", zo reageert de persdienst van AB Inbev aan Knack. Dominique Lecocq, de Zwitserse advocaat van Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch, zegt dan weer dat Retro Marketing Corp "nooit is gebruikt" en zelfs "buiten het weten van zijn cliënten om werd opgericht door hun vorige advocate, aan wie ze het beheer van hun fortuin hadden toevertrouwd".

Minstens 732 Belgen

Minister van Fianciën Johan Van Overveldt (N-VA) heeft aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) inmiddels de opdracht gegeven om de gegevens te onderzoeken die zijn onthuld in de zogenaamde Panama Papers. 

Het onderzoek onthult de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en politici, criminelen, miljardairs en beroemdheden. Ook minstens 732 burgers en inwoners van België hebben via tussenkomst van Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. 

De Belgen zijn verbonden aan minstens 1.144 offshores op exotische plekken. Nog meer namen van betrokken Belgen zouden in de loop van de komende dagen en weken volgen. 

Dossier Panama papers
Dossier Panama papers

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine