Economie

Rel binnen Volkswagen-familie: patriarch wil af van aandelen

1 Ferdinand Piëch. © EPA

Na onenigheid over het schandaal rond de sjoemelsoftware wil oud-topman Ferdinand Piëch van Volkswagen zijn aandelen verkopen. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

De 79-jarige Piëch is de kleinzoon van Ferdinand Porsche, de man die aan de wortel stond van zowel Volkswagen als Porsche. Onder aanvoering van Piëch groeide Volkswagen uit tot één van de machtigste concerns ter wereld. Hij was bijna een decennium lang bestuursvoorzitter van de autofabrikant uit Wolfsburg. Daarna voerde de vader van twaalf kinderen (bij diverse vrouwen) de machtige Aufsichtsrat aan, een functie die hij pas twee jaar geleden neerlegde.

Share

Als Piëch daadwerkelijk zijn aandelen van de hand doet, betekent dat het einde van een tijdperk

Het rommelt al langer binnen de roemruchte autofamilies Piëch en Porsche. Ferdinand Piëch beschuldigt de leiding van de grootste autobouwer van Europa ervan dat zij wist van 'dieselgate'. Die affaire, waarbij Volkswagen met speciale software de Amerikaanse milieukeuring manipuleerde, kwam in 2015 aan het licht. Tegenover de Duitse justitie verklaarde Piëch binnen de onderneming al eerder aan de bel te hebben getrokken over de misstanden.

Einde van tijdperk

Als Piëch daadwerkelijk zijn aandelen van de hand doet, betekent dat het einde van een tijdperk. De Volkswagen-patriarch bezit bijna 15 procent van de Porsche Holding. Die houdstermaatschappij heeft op haar beurt de meerderheid van het stemrecht binnen Volkswagen. Piëchs belang zou een slordige 1 miljard euro waard zijn.

Volgens Der Spiegel onderhandelt Piëch nu met de rest van de familie over de verkoop van zijn belang. Dat is een heikele kwestie. Zijn verwanten willen koste wat kost voorkomen dat de aandelen in handen komen van een buitenstaander. Die zou dan zijn stempel kunnen drukken op de producent van onder meer Audi, Volkswagen, Skoda en Porsche.

De vraag is of de familie het gevraagde bedrag kan ophoesten. Zo niet, dan komen andere, buitenlandse partijen in beeld. Chinese investeerders lopen zich naar verluidt al warm.

cult