Antwerpse haven

Poolsysteem voor havenarbeiders kan blijven

1 © belga

Volgens de drie grote havenvakbonden zijn de werkgevers in de haven van Antwerpen bereid te praten over het behoud van het omstreden poolsysteem voor havenarbeiders.

Share

'We nemen geen genoegen met een mondelinge belofte'

Vakbond ACLVB

"Het is nog prematuur, maar Paul Valkeniers (gedelegeerd bestuurder van de Centrale der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen, DSO) heeft te kennen gegeven dat het gros van de werkgevers in de haven bereid zou zijn om te rekruteren uit de pool, zonder dat er een verplichting aan gekoppeld is.

"Als we daarvoor garanties kunnen krijgen, dan zien we die oplossing zitten. Het is duidelijk dat we met een mondelinge belofte geen genoegen nemen", zegt Erik Quisthoudt van vakbond ACLVB.

Europa gaf te kennen dat de verplichting voor de werkgevers om gebruik te maken van de pool om havenarbeiders te rekruteren niet kan. "De Europese Commissie zegt niet dat de pool moet worden afgeschaft, maar legt op dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben om werknemers van binnen of buiten de pool aan te werven. De onderhandelingen zijn binnen dat kader bezig", zo zegt federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

De vakbonden verwachten dat er tegen eind januari een overeenkomst uit de bus komt. Op welke manier die in garanties en een akkoord kan worden omgezet, moet nog blijken. Daarna moet ook Europa nog zijn zegen geven.

cult

zine