vacature.com

Bij deze jobs stijgt het loon het snelst

Wie wint?

- Hermien Vanoost - Bron: vacature.com
1 Het financieel voordeel voor ambtenaren is van relatief korte duur. © Shutterstock

Dat startende ingenieurs, artsen en wetenschappers aardig meer verdienen dan andere schoolverlaters, wisten we al. Maar hoe evolueert het verder? Staan zij ook na vijf jaar nog altijd bovenaan de loonladder? En wat gebeurt er na twintig jaar? Op basis van de gegevens uit onze Salarisenquête kwamen we tot de volgende conclusies.

1. Juristen: loon stijgt sneller dan dat van ingenieurs

Niet de wetenschappers of de ingenieurs, wel de juristen zien hun loon in de eerste jaren van hun carrière het snelst stijgen. Na vijf jaar ligt het gemiddelde brutoloon van een jurist al 34 procent hoger dan bij aanvang, bij de ingenieurs en de wetenschappers gaat het om een stijging van ongeveer 20 procent. Kijken we nog verder, na bijvoorbeeld twintig jaar, dan zien we een verdubbeling van het loon bij de juristen, en bij de wetenschappers en de ingenieurs een stijging van rond de 80 procent. Ook in absolute cijfers is de vergelijking interessant: terwijl juristen bij de start gemiddeld 200 euro minder verdienen dan ingenieurs is dat vijf jaar later 100 euro en twintig jaar later 800 euro meer. Een gelijkaardige conclusie kunnen we trouwens maken voor de consultants. Ook zij zien hun loon snel de hoogte ingaan.

2. Ambtenaren: hoge startlonen, beperkte evolutie

Dat de startlonen bij de overheid minstens zo aantrekkelijk zijn als in de privé, weten de meeste mensen wel. Toch is het financieel voordeel voor ambtenaren van relatief korte duur. In tegenstelling tot werknemers in de privé zien zij hun loon in de jaren daarna nog slechts beperkt stijgen. Na vijf jaar komt er gemiddeld 9 procent bij, na twintig jaar 47 procent. Zo duiken de ambtenaren op in het lijstje met trage groeiers.

Lees het volledig artikel op vacature.com.

Lees ook:

Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België

Dit zijn de 5 best en de 5 slechtst verdienende functies

De Belg verdient gemiddeld 3.401 euro

nieuws

zine