Luchtvaart

Nederland heft taks op vliegtuigtickets, Vlaanderen wil volgen

1 Een vliegtuig van KLM landt op Schiphol. Vanaf 2021 wil Nederland een belasting op vliegtuigtickets invoeren. © Photo News

Nederland wil vanaf 2021 een belasting van zeven euro invoeren op vliegtuigtickets. In afwachting van Europese afspraken, wil ook Vlaanderen kijken of het gewest hier een gelijkaardige taks kan heffen. 

Hoewel er eerder sprake was om verschillende tarieven in te voeren voor Europese en intercontinentale vluchten, heeft Nederland nu besloten om één vliegtickettaks van zeven euro in te heffen voor alle vluchten. Daarnaast komt er nog een heffing voor vervuilende en lawaaiige vliegtuigen. De Nederlandse regering wil zo niet langer wachten tot er een Europese taks komt voor vliegtuigtickets.  

“Dit is eigenlijk een gemiste kans”, reageert luchtvaartexpert Paul Peeters (universiteit van Breda) op de belasting. “Want als je eenzelfde tarief invoert voor korte en lange vluchten, maak je lange vluchten eigenlijk aantrekkelijker. Je zou beter een hogere belasting op vluchten van rond de 500 kilometer invoeren, omdat er daar milieuvriendelijke alternatieven voor zijn zoals de trein.” Volgens Peeters bestaat er in tien Europese landen ondertussen al een vorm van ticketbelasting. 

In het klimaatbeleidsplan dat  de Vlaamse regering deze zomer aangenomen heeft, staat dat ook Vlaanderen een dergelijke taks wil invoeren vanaf 2021, maar dan wel in samenspraak met andere landen. In eerste instantie zou het gaan om korte vluchten binnen de EU. Daarna zou er ook een “heffing op vluchten buiten de EU onderzocht worden”. 

nieuws

cult

zine