Economie

Multinationals betalen steeds minder belasting, terwijl burgers juist meer kwijt zijn

- Koen Haegens - Bron: de Volkskrant
1 De onthullingen in de uitgelekte Panama Papers en Paradise Papers hebben een storm van protest doen opsteken tegen de wijze waarop multinationals en rijke individuen de fiscus weten te bedotten. © epa

Terwijl burgers de afgelopen tien jaar meer belasting zijn gaan betalen, zijn multinationals steeds minder kwijt aan de fiscus. Dat blijkt uit onderzoek van de Financial Times.

Grote, internationaal actieve bedrijven zagen in de tien jaar na de kredietcrisis hun effectieve belastingdruk - het percentage van hun winst dat zij daadwerkelijk afdragen aan de fiscus, dus inclusief aftrekposten - dalen met gemiddeld 2 procent. Over een langere periode bezien is de afname nog veel dramatischer. Moesten multinationals in 2000 gemiddeld een derde van hun winst betalen aan de fiscus, tegenwoordig is dat nog maar 24 procent.

Share

Voor burgers gingen de officiële belastingtarieven met 6 procent omhoog

De cijfers bevestigen de vrees dat multinationals een steeds gunstigere belastingaanslag weten te bedingen, terwijl werkenden en consumenten een groeiend deel van de publieke middelen moeten ophoesten.

nieuws

cult

zine