gesponsord

Moochie Frozen Yogurt: in no time van start-up naar keten

- Aangeboden door: Agentschap Ondernemen
1 © Steven Richardson

Bevroren yoghurt als gezond alternatief voor roomijs: dat is het concept waarmee Greet Buytaert (34) de Belgische markt verovert. Ze werd derde in het tv-progamma 'Topstarter' en opende twee jaar geleden in Gent haar concept store. Nu zijn er filialen van Moochie Frozen Yogurt in Antwerpen, Brussel, Brugge en Heist-op-den-Berg.

"Het concept van frozen yogurt met verschillende toppings namen we over uit het buitenland", zegt Greet. "Maar we gaven het een eigen invulling. Daarbij was het voor ons belangrijk om zoveel mogelijk biologische en lokale producten te gebruiken."

Toen Greet zich inschreef voor 'Topstarter' was de onderneming al in volle voorbereiding. "Het businessplan was geschreven, ons eerste pand in Gent lag vast, de plannen voor de verbouwingen waren getekend, onze merknaam en logo waren gecreëerd én beschermd, ons product stond op punt... Dat tv-programma was vooral een uitgelezen kans om het merk Moochie naamsbekendheid te geven. Negen afleveringen primetime tv op de openbare omroep: dat is onbetaalbaar."

Voor het businessplan ging Greet te rade bij haar partner, die al een businessplan had geschreven voor zijn eventbureau. Voor het financiële luik schakelde ze een boekhouder in. De eigenlijke financiering bleek echter een lastige bevalling. "We hadden wat spaarcenten, maar niet voldoende om de investeringen eigen aan een horecazaak aan te kunnen. In volle crisis met ons concept aankloppen bij de banken bleek niet zo'n goed idee. En ook bij de overheid vingen we helaas bot. Uiteindelijk hebben we via het Business Angels Network (BAN) Vlaanderen een aantal ondernemers gevonden die in Moochie wilden investeren."

Om productkennis over frozen yogurt op te doen, reisden Greet en haar partner twee jaar lang de wereld rond om recepten en methodes uit te testen. Daarna was het experimenteren geblazen - en proeven. Voor dat laatste trommelden ze vrienden en familie op. "Een goeie ondernemer luistert naar zijn publiek", vertelt Greet. "Nu ook nog, als we een nieuw product lanceren, testen we dat eerst uit in de concept store in Gent."

Inmiddels barst de zaak uit haar voegen, zijn er verschillende winkels bijgekomen en is er zelfs een eerste franchise, in Heist-op-den-Berg. En het houdt niet op, want in het voorjaar van 2015 zouden weer twee, drie nieuwe winkels opengaan.
www.moochie.be

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.
Dossier Ondernemen in Vlaanderen
Dossier Ondernemen in Vlaanderen

Lees alle artikels

nieuws

cult