Economie

Megafusie in de maak? Kraft Heinz maakt Unilever het hof

1 Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. © ANP

Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz, vooral bekend van de ketchup, wil fuseren met Unilever. Het Brits-Nederlandse concern heeft een eerste voorstel daartoe evenwel afgewezen. Dat heeft Kraft Heinz vanmiddag bevestigd.

Kraft Heinz zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. "Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor een transactie", aldus de onderneming.

Grootaandeelhouders van Kraft Heinz zijn de fameuze beleggingsmiljardair Warren Buffett, een van de rijkste mensen in de wereld, via zijn vehikel Berkshire Hathaway, en het Braziliaanse investeringsfonds 3G. Zij bewerkstelligden in 2015 de fusie van Kraft Food met Heinz. 

Een deal tussen Kraft Heinz - ook al het product van een fusie - en Unilever zou meteen de grootste overname ooit zijn in de voedingsindustrie, en groter zijn dan de overname van SABMiller door AB InBev.

Beurzen

Een fusie zou enkele van de grootste merken van consumentengoederen onder één dak brengen. Kraft Heinz is onder meer bekend van de gelijknamige ketchup, maar ook van Philadelphia of Caprisun, terwijl Unilever merken in portefeuille heeft gaande van Knorr en Dove tot Amora en Calvé. 

Het Brits-Nederlandse Unilever ontstond in 1930 door een fusie van het Britse concern Lever Brothers met de Margarine Unie. Het bedrijf heeft wereldwijd 126.000 mensen in dienst en heeft een jaarlijkse omzet van meer dan 50 miljard euro. De koers van Unilever schoot na de bekendmaking van het nieuws meteen 10 procent omhoog op de beurzen in Londen en Amsterdam. In de voorbeurshandel in New York kreeg Kraft Heinz er meer dan 3 procent bij.

Unilever is op papier de grootste partij. Het Brits-Nederlandse bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 52,7 miljard euro. Kraft Heinz was goed voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten.