economie

Kris Peeters krijgt stevige kritiek van Amerikaanse Kamer van Koophandel

1 © Photo News

De veiligheidssituatie in België is niet gevaarlijk, de loonkostenhandicap ten opzichte van onze buurlanden wordt volop weggewerkt en de kans is groot dat ons land in beroep gaat tegen de beslissing van de Europese Commissie om de zogenaamde excess profit rulings als illegale staatssteun te beschouwen. Met die boodschap probeerde vicepremier Kris Peeters (CD&V) vanavond in Antwerpen de Amerikaanse Kamer van Koophandel in België te overtuigen dat België een steeds beter land is om in te investeren. Maar de Amerikanen zeggen dat er meer nodig is.

Peeters kreeg vandaag een behoorlijk kritisch publiek voorgeschoteld, want de ondernemers van AmCham kunnen zijn kritiek op het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen tot 20 procent maar weinig smaken.

"De huidige regering is op de goede weg, maar er zal meer nodig zijn om de competitiviteitsproblematiek op te lossen", stelt Marcel Claes, chief executive van AmCham Belgium. "Er zijn wel al belangrijke stappen gezet om de internationale competitiviteit van België te verbeteren, maar er is onlangs natuurlijk ook veel onzekerheid ontstaan over waar de Europese Commissie naartoe wil", aldus Claes. "Dat houdt nieuwe Amerikaanse investeringen tegen."

"Ik begrijp de ongerustheid rond de excess profit rulings, maar de kans is groot dat we in beroep gaan", predikte Peeters kalmte. "De federale regering gaf verder al een boost aan de competitiviteit door onder meer de indexsprong en de taxshift en via sociale dialoog gaan we de wet op de havenarbeid moderniseren. Verdere belastingverlagingen, daar kan niemand tegen zijn, maar er moet wel een rechtvaardige balans zijn en niet alles past binnen het budget."

AmCham kondigde vandaag alvast aan om binnenkort met een open brief vanwege verschillende buitenlandse Kamers van Koophandel in België naar buiten te komen waarin de verdediging wordt opgenomen van België in het kader van de door de terreurdreiging opgelopen imagoschade.

cult

zine