Energiebeleid

Kosten Vlaams energiebeleid: gezinnen dragen zwaarste last

Gezin betaalt 54 euro per megawattuur verbruik, groot industrieel bedrijf 36 eurocent

1 Het Antwerpse havengebied. Febeliec-topman Peter Claes over de bijdrage van grote industriële bedrijven: "36 eurocent per megawattuur lijkt misschien niet veel, maar voor bedrijven met een jaarlijks verbruik tot 100.000 megawattuur loopt de rekening snel op." © Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In verhouding draagt een gezin 150 keer meer bij voor het Vlaamse groenestroombeleid dan een groot bedrijf. Dat leren cijfers waar het Vlaamse ABVV de hand op legde. "Is het correct dat gezinnen hiervoor opdraaien?", vraagt de vakbond zich af.

Ruim de helft van de stroomfactuur bestaat vandaag uit een mix van btw, heffingen, bijdragen en 'openbare dienstverplichtingen'. Die dienstverplichtingen dienen onder meer om een deel van het Vlaamse groenestroombeleid en het energiearmoedebeleid te bekostigen. 

"Tot dusver waren hier geen cijfers over bekend, maar in een nota van de regering duiken ze nu wel op", zegt Hendrik Van Poele, de woordvoerder van het Vlaamse ABVV. "De conclusie is dat vooral gezinnen opdraaien voor deze kosten."

De cijfers leren dat laagspanningsgebruikers – hoofdzakelijk de gezinnen – per megawattuur stroom die ze verbruiken gemiddeld 53,83 euro aan dienstverplichtingen betalen.

nieuws

cult

zine