Economie

KBC wil klanten laten betalen met ring, armband of horloge

1 Betalen met de bankkaart wordt in de toekomst misschien verouderd. © Getty Images

KBC start een proefproject waarbij 1.000 klanten contactloos kunnen betalen met een ring, armband of horloge. De bedoeling is om een nieuw betaalsysteem te ontwikkelen dat als “aanvulling" moet dienen op de bestaande mogelijkheden.

Bij het project wordt bij de klanten een beveiligde chip ingebouwd in een ring, een armband, een sleutelhanger of een horloge. Die chip bevat de zogenaamde NFC-technologie (near-field communication), die contactloos betalen mogelijk maakt. Zodra het winkelmandje gevuld is, volstaat het om met een juweel of ander accessoire even langs de betaalterminal te schuren, en de rekening is betaald.

"Het voordeel is dat je geen kaart moet bovenhalen of bij je moet hebben", zegt KBC-woordvoerster Ilse Demuyer. Betalingen tot en met 25 euro kunnen zonder pincode uitgevoerd worden, voor hogere bedragen moet je nog steeds je pincode intikken.

Om het nieuwe systeem op punt te stellen, zet KBC een proefproject op. De bank-verzekeraar, die in 2015 al pionierde met contactloos betalen, gaat de komende weken 1.000 klanten ronselen die willen deelnemen aan het project dat tot eind volgend jaar loopt. Gedurende die dertien maanden zal hen regelmatig om feedback gevraagd worden.

"We willen graag weten hoe onze klanten deze manier van betalen ervaren", zegt Karin Van Hoecke, directeur digitale transformatie bij KBC. "We zien deze 'wearables' wel niet als vervanging van een ander betaalmiddel, maar wel als aanvulling. Uiteindelijk is het de klant die kiest welke betaalmethode zijn voorkeur heeft."

Voor een goed begrip: de klanten hoeven niet hun eigen ring of horloge te gebruiken, maar kunnen uit een assortiment van KBC kiezen.

Met het proefproject hoopt KBC het contactloos betalen aan te wakkeren. "Vandaag zijn al 1,8 miljoen contacloze debetkaarten in omloop", zegt Demuyer. "Bovendien laat al meer dan 90 procent van de betaalterminals die manier van betalen toe."

nieuws

cult

zine