economie

Karaattaks levert meer op dan verwacht

1 De karaattaks, een speciaal belastingregime voor diamantairs, heeft vorig jaar 68,4 miljoen euro opgebracht. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat er bovendien vanuit dat het bedrag nog kan oplopen, omdat de cijfers enkel slaan op de voorafbetalingen door de diamantbedrijven. © Photo News

De karaattaks, een speciaal belastingregime voor diamantairs, heeft vorig jaar 68,4 miljoen euro opgebracht. Dat is meer dan de 51,2 miljoen euro van het jaar voordien en de gebudgetteerde 50 miljoen euro. Dat melden De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag.

De karaattaks blijft een fiscaal buitenbeentje. Diamantairs betalen de normale vennootschapsbelasting - in 2017 nog 33,99 procent - maar dan wel berekend op slechts 0,55 tot 2,1 procent van hun omzet, afhankelijk van het aantal aftrekposten dat ze in rekening kunnen brengen. 

Voorafbetalingen

De belasting werd eind 2016 van kracht en zorgde vorig jaar voor 68,4 miljoen euro, een pak meer dan de gebudgetteerde 50 miljoen euro. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat er bovendien vanuit dat het bedrag nog kan oplopen, omdat de cijfers enkel slaan op de voorafbetalingen door de diamantbedrijven.

In het verleden betaalde de diamantsector vaak niet meer dan 20 miljoen euro aan belastingen.

nieuws

cult

zine