Sparen

Huis gekocht? Claim uw cadeaus bij de overheid

- Dries Van Damme - Bron: Spaargids.be
1 Bij de aankoop van een woning is de overheid altijd betrokken als derde partij. © Shutterstock

De aankoop van een huis betekent een serieuze aanslag op uw spaargeld. Bovendien gaat u wellicht een lening aan om het complete bedrag te kunnen betalen. Via de fiscale voordelen en premies die de overheid biedt, kunt u die last wat verlichten. Er liggen heel wat voordelen voor het grijpen. Mis ze niet.

Huis kopen = langetermijnsparen

Een huis kopen is een van de belangrijkste investeringen in uw leven. Bekijk het als een vorm van langetermijnsparen, waar u bovendien fiscaal voordeel op geniet. En mocht u ooit beslissen om uw huis van de hand te doen, dan is de kans behoorlijk groot dat u uw geïnvesteerde bedrag - of meer - integraal terugkrijgt.

Fiscale aftrekbaarheid

Als u voor 1 januari 2015 een hypothecaire lening hebt afgesloten, dan geniet u van de woonbonus. Die belastingvermindering tijdens de looptijd van de lening bedraagt 2.280 euro per belastingplichtige, vermeerderd met 760 euro tijdens de eerste tien jaar.

Voor leningen na 1 januari 2015 is de woonbonus in Vlaanderen vervangen door de zogenaamde geïntegreerde woonbonus. Die geeft recht op een jaarlijkse belastingvermindering van 40%. Terwijl de ‘oude’ woonbonus enkel geldt voor de enige en eigen woning, telt de geïntegreerde woonbonus vanaf 1 januari 2016 ook mee als u meer dan één huis heeft. Vergeet die dus zeker niet op uw belastingbrief in te vullen.

Lees ook: hier vind je de goedkoopste woonleningen

Het basisbedrag van de geïntegreerde woonbonus bedraagt 1.520 euro, wat een jaarlijks belastingvoordeel tot 608 euro oplevert. Tijdens de eerste tien jaar van de looptijd voor een enige woning ligt de basis voor de geïntegreerde woonbonus op 2.280 euro. Het belastingvoordeel loopt dan op tot 912 euro. Als koppel geniet u van een belastingvoordeel van 1.824 euro per jaar.

Om van de geïntegreerde woonbonus te kunnen gebruikmaken, moet de lening wel minstens tien jaar lopen. Combineer dit fiscaal voordeel met de huidige voordelige rente, en u weet dat u op lange termijn goed zit. Spaargids.be geeft u alvast een overzicht van de rentes die banken vandaag aanbieden.

Bovenstaande geldt echter niet voor wie een huis plant te kopen in of rond het Brusselse. Het Brussel Hoofdstedelijk Gewest heeft de woonbonus voor leningen vanaf 1 januari 2017 helemaal afgeschaft. Ter compensatie zijn de registratierechten wel verlaagd.

Steun bij moeilijke situaties

Wat als u over een bescheiden inkomen beschikt, maar toch graag een woning wil kopen? Dan kan de overheid een extra ruggensteuntje geven. Zo kan u aankloppen bij het Vlaams Woningfonds voor een sociaal hypothecair krediet. Aan dat krediet zijn specifieke voorwaarden verbonden, waaronder bijvoorbeeld de hoogte van uw inkomen. U mag de lening ook niet gebruiken voor de aankoop van bouwgrond. Ook interessant om te weten is dat, indien u maar een bescheiden inkomen hebt, u aanspraak kan maken op een gratis verzekering gewaarborgd wonen.

Premies zoeken

Het loont dus wel de moeite om eens de waaier aan beschikbare premies te bestuderen. 

Met de Vlaamse renovatiepremie steunt de overheid eigenaars en kopers die een woning van minstens dertig jaar oud willen renoveren. Ook hier hangen voorwaarden aan vast. Zo mag u als koppel samen niet meer dan 60.120 euro verdiend hebben in het tweede jaar voor de aanvraagdatum. Het totale bedrag van de renovatiepremie is begrensd tot 10.000 euro.

Wie zoekt naar een ‘nieuwbouwpremie’ is er helaas aan voor de moeite. Wel kunt u van de overheid een beloning krijgen als u een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen. Is het energieprestatiepeil lager dan de wettelijke energienorm, dan krijgt u automatisch een vermindering op de onroerende voorheffing.

Soms geeft ook de netbeheerder een premie. Wanneer u bouwt of de gekochte woning nog comfortabeler wil maken, is het dus raadzaam om ook eens de diverse beschikbare energiepremies te overlopen.

Lees ook:
Mag de bank goedkope woonlening koppelen aan verzekeringen?

Waarop moet u letten bij een vervroegde terugbetaling van uw woonlening?

Hier vind je de goedkoopste woonleningen

BronSpaargids.be

nieuws

cult

zine