Werk

Het gaat (te) goed in West-Vlaanderen: bijna 45.000 vacatures niet ingevuld

Veel West-Vlamingen werken buiten de provinciegrenzen, en de provincie kent minder werkloosheid dan het Vlaams gemiddelde. Dat zorgt voor een krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt. Unizo en de VDAB willen West-Vlamingen nu motiveren om in hun eigen provincie te werken. 

1 In West-Vlaanderen raken tienduizenden vacatures niet ingevuld, onder meer een gevolg van de lage werkloosheidsgraad. © ANP

Vlaanderen telde in augustus iets meer dan 250.000 vacatures. Daarvan zijn er 44.744 in West-Vlaanderen. Met 32.850 niet-werkende werkzoekenden bedraagt de werkloosheidsgraad in de kustprovincie 6 procent, of 1,5 procentpunt minder dan het Vlaamse gemiddelde. Dat zorgt voor een krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt waardoor kmo's moeilijk aan geschikt personeel geraken.

Een groot nadeel voor de provincie is de braindrain: heel wat West-Vlamingen werken buiten de provinciegrenzen. Volgens de laatste cijfers, die weliswaar dateren uit 2013, werken ruim 70.000 West-Vlamingen in een andere provincie.

Dichter bij huis werken

Unizo en de VDAB willen in de eerste plaats dat West-Vlamingen kiezen voor een job in een kmo dichter bij huis. Want dat heeft troeven, luidt het: het sociale karakter, minder mobiliteitsproblemen en de verhoogde levenskwaliteit. 

Tegelijk willen ze mensen van buiten de provincie lokken en daarvoor kijken ze naar Frankrijk en Henegouwen. "We moeten zorgen voor goede onderwijs- en kenniscentra, een goede mobiliteit en een sterk openbaar vervoersnetwerk maar ook huidige werknemers omscholen", zegt Kevin Defieuw van Unizo.

De partners willen de vacatures in de kijker zetten. Ook letterlijk: ze plaatsten voor enkele dagen een groot scherm op de carpoolparking tussen Kortrijk en Zwevegem, waar regionale vacatures op verschijnen.

Meest gelezen

nieuws

cult

zine