Dossier Wetstraat

Groen "zeer verontrust" over daling aantal vrouwen in topfuncties bij Vlaamse overheid

1 Ingrid Pira (Groen) © belga

Oppositiepartij Groen is "zeer verontrust" over de daling van het aantal vrouwen in topfuncties bij de Vlaamse overheid. "De overheid zou een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij, maar gaat op dit vlak de verkeerde richting uit. Dat is een zorgwekkende evolutie", zegt Vlaams parlementslid Ingrid Pira aan Belga. Zij vindt ook dat minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) meer moet doen om het aantal vrouwen in topfuncties op te krikken.

Vorige vrijdag raakten de nieuwe diversiteitscijfers van de Vlaamse overheid bekend. Daaruit bleek dat het de verkeerde kant opgaat met de vertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties bij de Vlaamse overheid. Dat cijfer zakte namelijk van 25,6 procent in 2015 naar 22,7 procent in 2016. Daarmee lijkt het streefcijfer van 40 procent tegen 2020 veraf.

"Dit is geen goede evolutie. De daling is zorgwekkend", reageert Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen). "Als je ziet hoe elders het aantal vrouwen in topfuncties stijgt en dat het aantal bij de Vlaamse overheid daalt, is dat zeer verontrustend", aldus Pira.

Kandidaten genoeg
Pira verwijt Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans ook dat zij de daling "minimaliseert" en onvoldoende doet om de vertegenwoordiging van vrouwen aan de top te verbeteren. Het is niet de eerste keer dat Pira met die kritiek op de proppen komt. Zo becijferde ze eerder al dat bij selecties een op de drie kandidaten in de laatste ronde een vrouw is. "Er zijn dus vrouwelijke kandidaten genoeg", aldus Pira. Toch is slechts een op de vijf benoemde topambtenaren een vrouw.

Nochtans bepaalt het personeelsstatuut van de Vlaamse overheid volgens Pira dat, zolang de streefcijfers niet gehaald worden, er bij gelijkwaardigheid voorrang gegeven moet worden aan de kandidaat uit de ondervertegenwoordigde groep. Pira meent dat de minister deze regel niet respecteert. Minister Homans sprak dat eerder al tegen. "Er werd steeds gekozen voor de beste kandidaat", klonk het toen.

Dossier Wetstraat
Dossier Wetstraat

Lees alle artikels

cult