Airbnb

Gevonden: een van de weinige steden die blij zijn met Airbnb

De herrijzenis van Alfama, geboorteplaats van de fado

Lissabon bloeit als nooit tevoren. Het oude centrum krijgt een tweede jeugd. In verwaarloosde paleizen verrijzen luxe appartementen voor rijke buitenlanders en toeristen. De inwoners zelf reageren verdeeld. De verloedering is totaal, vindt de een, het traditionele buurtleven verdwijnt, treurt de ander.

Ze staat nooit stil, alsof dat niet passend zou zijn in deze stad, niet op dit moment. Melanie Guerra (39) - stijlvol-rode pumps, wilde bos krullen - stuurt haar kleine witte Peugeot door de straten van Lissabon. Door rode stoplichten, over taxibanen. 'Ik zoek de nieuwe kansen', zegt ze. Kansen aan knusse pleintjes, met uitzicht op het kasteel of de rivier, of met een tuin erbij. Het bedrijf waarvoor ze werkt, Stone Capital, maakt in oude gebouwen gloednieuwe appartementen. 'Ik wacht niet tot iets op de markt komt', zegt Guerra. 'De beste gebouwen zijn van erfgenamen die ruzie met elkaar hebben.'

Share

'Het balzaalappartement is gekocht door een heel, heel beroemde acteur. O ja, je kent hem zeker. En zijn vrouw ook. Maar ik mag niet zeggen wie het is'

Melanie Guerra

Bij het Palacio Santa Helena stapt ze uit - hier geen ruziënde familie, maar een school die ophield te bestaan. Het paleis, ooit het bezit van een hertogelijke familie, krijgt 21 appartementen. Guerra rent naar 'het balzaalappartement'. 'Het is gekocht door een heel, heel beroemde acteur. O ja, je kent hem zeker. En zijn vrouw ook. Maar ik mag niet zeggen wie het is.' De enorme balzaal, met typisch Portugese azelejos aan de muur en ornamenten in het plafond, wordt de keuken. Geen tijd om te blijven staan, naar het volgende appartement.

Guerra loopt alweer naar buiten en wijst naar de was die te drogen hangt bij een buurhuis. 'Dat is wat mensen willen', zegt ze. Dit is Alfama, ooit een volkswijk, waar de fado werd geboren. De muur van het huis tegenover het paleis is zwart uitgeslagen, de verf afgebladderd. 'Dat laten we ook schilderen', zegt Guerra tevreden.

Lees verder onder de kaart.

7 © maps4news

Het decor is 'la señora' Julia (92). Mevrouw Julia. Zo kennen de mensen uit de buurt haar, maar als je het wilt weten: haar achternaam is Pereira Marino Santos. Ze woont om de hoek bij het paleis. Voor haar ogen heeft zich alles voltrokken. Zij is al die tijd in haar deuropening blijven staan. In elk geval sinds 2009. Dat is te zien met Google Street View. Zelfde schort, zelfde keurig gekamde haar, zelfde vrouw.

Andere buren

7 Julia (92) in Alfama: 'Ik houd meer van vroeger. De kinderen lukt het niet hier een huis te krijgen.' © Samuel Aranda

In dit ene straatje in Alfama komt alles samen. Lissabon was vervallen, verwaarloosd, vergeten. Maar nu herrijst de stad uit haar eigen puin. Ze krijgt een tweede jeugd.

Julia heeft het al begrepen. 'Ik ben oud, maar nog fris', zegt ze met een tikje tegen haar hoofd. 'In het paleis komen nu ook appartementen voor toeristen.' Zo ging het ook met het huis tegenover haar. 'Het was een ruïne', vertelt ze. 'Twintig jaar lang was het dichtgemetseld. Er woonde niemand. Nu zitten er vakantiegangers in.' Als je zoekt op Airbnb, zie je dat op een stukje grond van 300 bij 100 meter rond Julia's huis meer dan 300 appartementen te huur worden aangeboden. Airbnb telt maar tot 300.

Share

'Lissabon was vervallen, verwaarloosd, vergeten. Maar nu herrijst de stad uit haar eigen puin. Ze krijgt een tweede jeugd'

cult

zine