Reportage

Generatie NU en vakbonden, wordt het ooit nog wat?

Jongeren lijken moeilijker te overtuigen om te staken

3 © Wouter Van Vooren

De strijd om het grote gelijk tussen vakbonden en regeringspartijen duwt jongeren in een grand écart. Wie zijn schaapjes op het droge heeft met een goeie job en dito loon, vindt die ouderwetse acties maar niks. Ook al prikken de harde woorden van de Zweedse coalitie. "Men is vergeten wat de vakbond voor hen heeft gedaan."

"Er zijn hamburgers! Ook halal!" De touringcar met Brusselse jongeren die vanuit Brussel naar de nationale luchthaven is afgezakt, wordt aan het stakerspiket hartelijk onthaald. Het bezoek van een delegatie van jeugdhuis Chicago op de nationale stakingsdag is een uitgelezen kans voor de vakbonden om zich van hun beste kant te laten zien.

Hier geen gemaskerde havenarbeiders die auto's van hardwerkende burgers in de fik steken. Brave mannen en vrouwen wapenen zich tegen de kou met stampvoeten aan een klein vuurtje. Geen dronkenmansgelal maar blikjes frisdrank en getuigenissen van werknemers van toeleveringsbedrijven die vertellen hoe de regeringsmaatregelen er in gaan hakken.

"Het gaat er in dit land precies aan toe zoals in Afrika", zegt Malick (26). Hij heeft zich net zonder morren in het aangereikte groene plastic hesje van de vakbond gehesen. "Ook hier duwen politici maatregelen door die de bevolking niet wil." Hij is in België geboren en heeft roots in Senegal. "Daar wordt ook geregeerd tegen de wil van de mensen in."

Malick is een van de 13.000 Brusselse jongeren die werk zoeken maar er geen vinden. "Het gaat vandaag over onze toekomst", zegt hij droog. "En die van onze kinderen. Ik heb vandaag geleerd dat er minder kansen voor jongeren zullen zijn als oudere werknemers tot 67 op de arbeidsmarkt moeten blijven."

De luchthaven is de laatste halte van een rit die om zeven uur 's ochtends begon. De piketten aan Audi Vorst, de MIVB en de NMBS zijn met de fiets bezocht. Grote bedrijven met veel jonge werknemers, legt Lazaros Goulios van de Franstalige christelijke vakbond uit. "We wilden heel concreet aan jongeren tonen waarom mensen staken. Zodat ze de verhalen uit de mond van de werknemers horen. En niet via de media. De toon is, ook in de publieke opinie, heel erg anti-staking." Vakantie, ziekteverzekering arbeidsduurvermindering: volgens de vakbonden zouden die er zonder stakingen nooit gekomen zijn. "Men is vergeten wat de vakbond voor hen heeft gedaan."

nieuws