economie

Fiscus valt binnen bij Optima in Gent

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is binnengevallen in de Gentse kantoren van Optima, de grootste financiële planner in België. Dat bevestigt de woordvoerder van het bedrijf aan De Tijd.

De belastinginspecteurs namen afgelopen maandag een karrevracht gegevens mee op zoek naar vormen van belastingontduiking. Daarbij zijn ook gegevens van klanten gekopieerd. Optima, dat sinds de overname van Ethias Bank in december Optima Bank heet, is al jaren bekend als marktleider in financiële en fiscale planning. Optima adviseert vermogende klanten, zoals kmo-bedrijfsleiders en vrije beroepen.
 
De huiszoeking van de belastinginspectie vond plaats in het Gentse hoofdkantoor van Optima. De fiscus heeft niemand verhoord tijdens de actie. Volgens De Tijd heeft de belastinginspectie niet alleen zuivere bedrijfsinformatie meegenomen, maar ook gegevens over een deel van de vermogende klanten van Optima. "Of er gegevens van klanten zijn meegenomen, kan ik niet bevestigen", reageert Jeroen Lissens, de woordvoerder van Optima.
 
"Volste medewerking"

Optima werd op 28 december een bank na de fusie van Optima Financial Planners en Ethias Bank. Al zou de fiscus alleen geïnteresseerd zijn in de activiteiten van Optima als financiële planner, niet als bank.

"De gewestelijk directeur van de BBI heeft ons uitdrukkelijk bevestigd dat het ging om een gewone btw- en belastingcontrole. En dat het geen controle was ten gevolge van een of andere klacht of van een strafprocedure", zegt Lissens. "Het spreekt voor zich dat we als financiële onderneming de volste medewerking verlenen aan dit soort van controles." (belga/dea)

nieuws

cult

zine