Talenkennis

English, please? Vlamingen vallen net naast podium

1 © thinkstock

Niemand spreekt beter Engels als vreemde taal dan de Nederlanders. De Vlamingen naderen wel de wereldtop, maar vallen net naast het podium. Dat stelt de internationale talenschool EF Education First in haar jaarlijkse ranking.

Share

'Franstalig België heeft een grote achterstand en er is ongetwijfeld werk aan de winkel wat het aanleren van de Engelse taal betreft in Brussel en Wallonië'

Talenschool EF Education First

Een elfde plaats. Het is niet bepaald een koppositie, maar het betekent wel al een behoorlijke stap vooruit. Vorig jaar eindigde België immers nog op een zeventiende plaats in de zogeheten English Proficiency Index. Deze ranking, die wordt samengesteld door de commerciële talenschool EF Education First op basis van tests bij 950.000 volwassenen in meer dan zeventig landen, doet een uitspraak over de kennis van de Engelse taal op wereldschaal. De Nederlandse volwassenen kapen dit jaar de eerste plaats weg en eindigen voor de Denen en de Zweden.

België doet het slechter dan de meeste buurlanden. Alleen Frankrijk eindigt met een 29ste plek nog lager op de ranglijst. Tegelijkertijd moet worden aangestipt dat er binnen België grote verschillen bestaan. "Nederlandstaligen scoren veel beter dan Franstaligen", stelt Education First in een mededeling. "Als we enkel rekening houden met de score in Vlaanderen, dan zou België zelfs op een vierde plaats eindigen. Franstalig België heeft een grote achterstand en er is ongetwijfeld werk aan de winkel wat het aanleren van de Engelse taal betreft in Brussel en Wallonië."

Deze commerciële bevindingen, die voor alle duidelijkheid niet wetenschappelijk gevalideerd zijn, liggen in de lijn van academisch onderzoek. Zo blijkt telkens opnieuw, bijvoorbeeld ook uit het Europese Vreemdetalenonderzoek van enkele jaren geleden, dat Franstalig België weliswaar aan een inhaalbeweging is begonnen, maar het wel lastiger heeft als het over de beheersing van het Engels gaat.

Gent scoort

Opvallend: Education First duikt nog dieper in de testresultaten. Zo stelt de talenschool dat Belgische mannen beter scoren dan vrouwen, en dat de 26- tot 30-jarigen het bekwaamst zijn. Ook tussen de steden bestaan er verschillen. "In Vlaanderen behaalt Gent een hogere score dan Antwerpen", klinkt het. "De twee Vlaamse steden doen het afgetekend beter dan Brussel en Luik."

Dossier Onderwijs
Dossier Onderwijs

Lees alle artikels

nieuws

zine