Economie

Eenvoudige aanmaningsbrieven leveren fiscus 2,8 miljoen euro op

Belastingen, een mens wordt er niet vrolijk van. Wanbetalers passen maar beter op hun tellen. De fiscus kwam vorig jaar immers met een eenvoudigere aanmaningsbrief voor de vergeetachtigen. 

1 © ANP XTRA

De fiscus slaagde er dankzij die efficiëntere aanpak in om zo'n 2,8 miljoen extra te innen. Dat bedrag is voornamelijk afkomstig van belastingsbetalers die nog kleinere geldsommen verschuldigd waren. De fiscus verliest die kleine wanbetalers vaak uit het oog omdat de focus ligt op grote achterstallige betalingen.

Belastingbetalers werden in de nieuwe brieven direct met hun naam aangesproken en de betalingsinstructies werden duidelijk in de verf gezet zodat ze niet aan de aandacht zouden ontsnappen. 

Uit eerdere cijfers blijkt dat de fiscus met de nieuwe brieven bijna 19 miljoen euro sneller inde. Volgens de FOD Financiën zou dit bedrag nu al opgelopen zijn tot 27 miljoen euro. 

Wetenschappelijk getest

De eenvoudigere brieven zijn het resultaat van een samenwerking tussen twee Belgische professoren Jan-Emmanuel Neve (Universiteit Oxford) en Johannes Spinnewijn (London School of Economics).  Zij deelden achterstallige betalers op in groepen en confronteerden hen met verschillende versies van de eenvoudige aanmaningsbrief. Uit dat onderzoek concludeerden ze dat vooral een waarschuwing voor boetes de wanbetalers aanspoort. 

De aangepaste brieven zouden ook op lange termijn een blijvend effect hebben. Een jaar nadat de achterstallige betalers de brief kregen, lag de kans nog gevoelig hoger dat ze op tijd betalen. Luc De Dobbeleer, administrateur-generaal Inning en Invordering bij FOD Financiën, is tevreden: "Hierdoor slagen we erin om meer belastingen te innen en sparen we kosten uit."

cult