Economie

Eén Bitcoin al meer dan 4.000 dollar waard

1 © ap

De digitale munt Bitcoin heeft voor het eerst de koers van 4.000 dollar (zo'n 3.400 euro) bereikt. De waarde van de omstreden virtuele munt is sinds het begin van dit jaar al verviervoudigd. De kaap van 3.000 dollar werd nog maar begin augustus gehaald.

De Bitcoin is een digitale munt die nog geen tien jaar bestaat. Er schuilt een complex rekenproces achter en op onlineplatformen wordt de munt verhandeld tegen andere, klassieke munteenheden. Het werkt met een versleutelde databank waarop alle transacties gebaseerd zijn. Een belangrijk onderscheid tussen de traditionele valuta en de Bitcoin is dat laatstgenoemde niet onder controle staan van overheden of centrale bankiers.

De jongste koersopstoot volgt op een opsplitsing in twee munten: Bitcoin en Bitcoin Cash. De parallelle Bitcoin ontstond na onenigheid in de Bitcoin-gemeenschap. De populariteit van de munt dreigde de handel te bemoeilijken. De IT-infrastructuur waarop de transacties plaatsvinden, moest dan ook dringend worden aangepast. Daarover ontstond onenigheid, met het ontstaan van Bitcoin Cash tot gevolg.

nieuws

zine