Economie

ECB-miljarden voor u en mij: wondermiddel of waanzin?

1 Economen Geert Noels en Bruno Merlevede. © photonews / rv

Krijgen we binnenkort allemaal een extra som op onze rekening van de Europese Centrale Bank? Het kan en mag in elk geval, zo zei Belgische hoofdeconoom van de ECB Peter Praet aan de Italiaanse krant La Repubblica. Maar dat principe van 'helikoptergeld' verdeelt economen.

Milton Friedmans term 'helikoptergeld' is terug. Daarmee wordt het principe bedoeld waarmee de ECB zijn miljarden, bedoeld om de economie weer op gang te trekken, niet meer aan de banken zou geven, maar wel rechtstreeks aan u en mij. Het zou in theorie een volgende stap van de ECB kunnen zijn, na de negatieve rente en het opkopen van obligaties, zo bevestigde de Belgische hoofdeconoom van de ECB Peter Praet in de Italiaanse pers. "Maar de vraag is of dat opportuun is, want het is echt wel een heel extreme maatregel."

Ook economen zijn verdeeld. Zo blijkt Paul De Grauwe van de London School of Economics een voorstander, net als Bruno Merlevede, professor economie aan de UGent. Die ziet vooral waarde in cheques met een beperkte houdbaarheidsdatum. "Je zou dat perfect kunnen linken aan bepaalde beleidsdoelstellingen, bijvoorbeeld om bepaalde sectoren te stimuleren."

Maar Geert Noels van Econopolis spreekt van "waanzin". "Alsof ze bij de ECB in een soort tunnelvisie zitten: almaar straffere wapens inzetten om hetzelfde te bereiken." Volgens Noels open je zo "de monetaire doos van Pandora".

Noels is ongerust, terwijl andere economen net de ECB aanmoedigen. Wat zijn hun argumenten pro en contra? Is het principe van helikoptergeld überhaupt wel realistisch? Lees het in onze pluszone.

nieuws

cult

zine