VDAB

Dubbel zoveel sancties voor werklozen in 2017 als jaar ervoor

Muyters countert eerdere berichten dat aantal sancties daalde na de regionalisering van de bevoegdheid

- Redactie - Bron: De Tijd, Belga
1 Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). © BELGA

De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB heeft vorig jaar 33.513 sancties en signalen opgelegd, waar dat er in 2016 nog 19.430 waren. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) vrijdagnamiddag.

"We hebben in mei 2017 een actieplan afgesproken met VDAB om een tandje bij te steken", klinkt het bij Muyters. "De resultaten van dat plan zijn er, met vorig jaar uiteindelijk meer dan 33.500 sancties en signalen." Werkzoekenden kunnen een sanctie krijgen als ze niet zoeken naar werk of als ze niet genoeg meewerken aan de begeleiding van de VDAB.

Die sancties kunnen gaan van het verminderen van de werkloosheidsuitkering tot een volledige stopzetting ervan. Muyters benadrukt dat controleren en sanctioneren voor hem "nooit een doel op zich" is. "We willen niet zoveel mogelijk mensen schorsen, we willen zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen."

Share

'Het controleren en sanctioneren van werkzoekenden, kan nooit een doel op zich zijn'

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk (N-VA)

Met deze cijfers reageert de ministers op een bericht van De Tijd. Die krant had vandaag bericht dat het aantal sancties voor werklozen fel gedaald was sinds de regionalisering van die bevoegdheid. Concreet zouden de drie regionale arbeidsbemiddelingsdiensten (VDAB, Le Forem en Actiris voor respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel) in de eerste helft van 2017 bijna de helft minder sancties hebben opgelegd dan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) in dezelfde periode twee jaar eerder.

Het kabinet van minister Muyters vindt dat die vergelijking niet opgaat. Muyters vraagt om geen vergelijkingen te maken met de cijfers van de RVA, omdat die op een andere manier geregistreerd worden. "De basis voor de cijfers (van vandaag, red.) is de registratie van de VDAB, die bevoegd is voor controle en sanctie, niet de RVA."

De cijfers die hij vrijgeeft, moeten bewijzen dat de regionalisering helemaal niet heeft geleid tot een daling in de sancties voor werkzoekenden. De N-VA zou zo'n daling kunnen missen als kiespijn, nadat ze deze week opriepen om strenger op te treden tegen langdurig werklozen en werkloosheidsuitkeringen te laten uitdoven in de tijd.

nieuws

cult

zine