Dossier Aankoop F-35's

Definitieve voorstellen voor F-16-vervangers ingediend: valt beslissing tegen juli?

1 De Belgische F16's zijn aan vervanging toe. © BELGA

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben deze ochtend bij het Belgische ministerie van Defensie hun definitieve voorstellen ingediend voor de vervanging van de verouderende F-16's. Dat bevestigde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). 

Het Amerikaanse Lockheed Martin, dat de F-35 bouwt, en de Britse defensiegroep BAE Systems, dat de Eurofighter Typhoon promoot, stapten in de zogenaamde aanbestedingsprocedure. Frankrijk deed dat niet, maar diende een voorstel in met een "diepgaand en structureel partnerschap" in het vooruitzicht, als België zou kiezen voor de Rafale van Dassault Aviation.

Nu de voorstellen zijn ingediend, volgt de evaluatie. Die gebeurt door 33 mensen, voornamelijk militairen, binnen zeven verschillende werkgroepen. Zij zullen een rapport met een aanbeveling overhandigen aan de minister, die dat op zijn beurt aan de regering zal overmaken. 

De minister hoopt dat de definitieve beslissing voor de NAVO-top van 11 en 12 juli valt. 

De regering wil de huidige 54 F-16's vervangen door 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, een investering van zowat 3,6 miljard euro voor de aankoop alleen. Dat gebeurt via staatsagentschappen, omdat de regering voor de aankoop een overeenkomst van staat tot staat wil sluiten.

Dossier Aankoop F-35's
Dossier Aankoop F-35's

De regering koopt 34 F-35-gevechtsvliegtuigen van het Amerikaanse Lockheed Martin.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine