Column
OPINIE

De baas is dood. Leve de leider!

Pascal Paepen is financieel analist en docent bank & beurs.

1 © dm
 
Rolmodellen kunnen anderen stimuleren om ook te ondernemen en welvaart te creëren. Als we ondernemers ruimte en kansen geven, zullen ze voor jobs zorgen

De Europese Centrale Bank heeft de rente nog maar eens verlaagd. Mario Draghi doet wat hij meent te moeten doen en overspoelt de markt met gratis euro's. Hij doet dat met de moed der wanhoop. En wat is het resultaat? Meer jobs? Integendeel. Bedrijven zullen na de knip met een kwartje niet plots beter presteren.

Het goedkope geld zal wel de overnamespeculatie aanwakkeren. Durfkapitalisten kopen schone en lelijke slaapsters, die worden afgeslankt door te snijden in personeelskosten. Hun prooien worden aantrekkelijke bruiden die snel worden uitgehuwelijkt. Wat volgt is een fusie die uiteraard weer zal leiden tot snoeiwerk. Neen, een lagere rente levert niet meteen veel nieuwe banen op.

Terwijl op de New York Stock Exchange de champagne vloeit, debatteren 6.000 kilometer daarvandaan, op een poef in een zaaltje van de Boekenbeurs in Antwerpen, drie auteurs en een ondernemer over goed leiderschap en ondernemerschap. Hun suggesties en voorstellen zijn ongetwijfeld waardevoller en duurzamer dan de creativiteit die een hedendaags centraal bankier te bieden heeft.

Martin Hinoul, schrijver van 'Iconen van onze economie', duidt het succes van Silicon Valley, waar hij lang werkte, en probeert eenzelfde aanstekelijke ambitie en visie te promoten in Leuven en Limburg. Ook hier kan het werken, zo zegt hij, want het wordt iedere dag bewezen door enthousiaste entrepreneurs in start-ups en andere relatief kleine ondernemingen.

Regio's die de laatste decennia de grootste economische groei en welvaart hebben neergezet, vind je meestal aan een kenniscentrum zoals een universiteit of een hogeschool. Die hebben we. Bedrijfsleiders van morgen hebben daarnaast rolmodellen nodig. Ook die hebben we altijd gehad, van Mercator tot Paul Janssen, van Lieven Gevaert tot Piet De Somer. Vandaag ziet Hinoul rolmodellen in Martine Reynaers, Geert Noels en Hans Bourlon. Ze kunnen anderen stimuleren om ook te ondernemen en welvaart te creëren. Als we ondernemers ruimte en kansen geven, zullen ze jobs creëren.

Koen Marichal en Jesse Segers bevestigen het potentieel van onze regio. Beiden zijn onderzoeker en docent aan de Antwerp Management School en bieden in hun boek 'De leider in de spiegel' inzichten in goed leiderschap. Volgens hen heeft de traditionele 'baas' die een onderneming leidt afgedaan. De wereld is nu te complex om alles zelf te willen doen. Zij zien daarom meer heil in gedeeld leiderschap, waarbij medewerkers, ook zogenaamde 'lager geplaatsten' meer beslissingsbevoegdheid krijgen. Frank Van Massenhove, de topman van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, komt in hun boek meermaals aan bod. Een goed leider dient loyaal, integer en eerlijk te zijn, bescheiden ook.

In bescheidenheid is Hans Bourlon alvast een uitblinker. De topman van Studio 100 neemt ook deel aan het debat maar relativeert meteen zijn succes en gave. 'We hadden geen ondernemers in de familie, en noch in de Latijn-Griekse, noch tijdens mijn studies wijsbegeerte kreeg ik de smaak van het ondernemerschap te pakken. Maar nu ga ik wel langs in scholen om zo jongeren aan te zetten te ondernemen.' Waarvoor dank, Hans.

Zou Lune Victoria van Ewijk, de tienjarige uit Katelijne-Waver die deze week Europees ambassadrice werd voor meisjes die zich interesseren voor ICT, Bourlon trouwens al ontmoet hebben?

nieuws

cult

zine