Economie

Commissie moet verwachtingen bijstellen: 1,3 procent economische groei in België

1 Beeld ter illustratie. © BELGA

De Belgische economie zou dit jaar met 1,3 procent groeien. Dat voorspelt de Europese Commissie donderdag in haar nieuwe economische prognoses. Daarmee zou ons land het gemiddelde van de eurozone halen.

In vergelijking met de herfst van 2018 moet de Commissie haar economische vooruitzichten neerwaarts bijstellen. Voor België komt dat erop neer dat het bruto binnenlands product dit jaar met 1,3 procent zou groeien, waar vorig najaar nog 1,5 procent werd voorspeld. Voor volgend jaar wordt in België een groei van 1,2 procent verwacht.

Voor de hele eurozone worden de prognoses voor 2019 nog steviger bijgesteld, van 1,9 procent naar 1,3 procent nu. “De vertraging zal vermoedelijk sterker uitvallen dan vorig najaar werd verwacht, vooral in de eurozone. Deze ontwikkeling is te wijten aan onzekerheden op het gebied van de wereldhandel en binnenlandse factoren in onze grootste economieën”, zo lichtte eurocommissaris Pierre Moscovici toe.

Zowel Duitsland (1,1 procent) als Frankrijk (1,3 procent) zou in 2019 niet boven het gemiddelde van de hele eurozone uitstijgen. De donkerste wolken hangen boven de Italiaanse economie, die dit jaar met niet meer dan 0,2 procent zou groeien. Om technische redenen zijn de ramingen bovendien gebaseerd op de veronderstelling van een status quo in de handelspatronen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, dat normaliter eind maart de EU verlaat.

Moscovici beklemtoont niettemin dat de Europese economie in wezen nog steeds gezond is. “En we blijven ook goed nieuws zien, met name op werkgelegenheidsgebied.”

cult

zine