Economie

Bill Gates blijft rijkste man ter wereld, Marc Coucke niet langer op Forbes-lijst

Bill Gates, mede-oprichter van softwaregigant Microsoft, blijft de rijkste man ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwe lijst van rijkste mensen van het Amerikaanse tijdschrift Forbes.

Share

Het aantal vrouwen op de lijst steeg van 202 naar 227

De rijkste mensen ter wereld zijn het afgelopen jaar weer rijker geworden. Een jaar eerder zagen de rijken op de gezaghebbende lijst van Forbes hun gemiddelde en gezamenlijke vermogen nog licht slinken. Nu steeg hun totale bezit met 18 procent naar 7,67 biljoen dollar. Gemiddeld waren ze goed voor 3,8 miljard dollar.

Volgens Forbes oversteeg het aantal miljardairs in 2016 voor het eerst de tweeduizend. Er zijn nu wereldwijd 2.043 personen met een vermogen in dollars van minimaal tien cijfers. De toename met 233 miljardairs in één jaar is de grootste in de 31 jaar dat Forbes wereldwijd miljardairs in kaart brengt.

Het aantal nieuwe miljardairs was drie keer zo hoog als het aantal mensen dat het predicaat miljardair verloor. Ook het aantal vrouwen op de lijst steeg, van 202 naar 227.

Bill Gates

De lijst wordt nog steeds aangevoerd door Bill Gates. Met een persoonlijk vermogen dat geschat wordt op 86 miljard dollar is de oprichter van Microsoft het vierde jaar op rij de rijkste man ter wereld. In de afgelopen 22 jaar stond hij liefst 18 keer bovenaan de lijst.

Belegger Warren Buffett staat op de tweede plaats met 75,6 miljard dollar. De oprichter van webwinkelplatform Amazon, Jeff Bezos, zag zijn bezit het sterkst toenemen. Hij kreeg er bijna 28 miljard dollar bij en bezet met een vermogen van 72,8 miljard dollar de derde plaats.

Amerikaans president Donald Trump moet genoegen nemen met de 544ste plaats met zo'n 3,5 miljard dollar. Forbes zag Trumps vermogen met 1 miljard dollar slinken tegenover vorig jaar. Eind 2015 was Trump het niet eens met de schatting van Forbes. Hij schatte zijn eigen vermogen toen op minstens 10 miljard dollar in plaats van 4,5 miljard.

De Verenigde Staten tellen de meeste miljardairs, met 565 tegenover 530 in Europa. 

Belgen

Share

Patokh Chodiev, spilfiguur in het Kazachgate-schandaal, is de tweede Belg op de lijst

Ondernemer Marc Coucke staat niet langer op de lijst. Coucke kwam in 2015 op de lijst terecht na de verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma. In 2016 stond hij op plaats 1.415. Dit jaar is er geen spoor meer van Coucke in de rangschikking.

Wel nog prominent in de Forbes-tabellen: rijkste Belg Albert Frère. Forbes schat zijn vermogen op 4,9 miljard dollar, goed voor plaats 334 in de rangschikking.

De tweede Belg op de lijst is Patokh Chodiev, zakenman in grondstoffen van Oezbeekse origine. Met een geschat vermogen van 1,8 miljard dollar staat hij op plaats 1.161. Chodiev is de spilfiguur in het Kazachgate-schandaal over de totstandkoming van de zogenaamde afkoopwet voor fiscale fraudeurs.

nieuws

cult

zine