Oversubsidiëring

Belgische windmolenparken zijn 2 miljard euro duurder dan Nederlandse

De twee nieuwe windmolenparken die België bouwt in de Noordzee zijn fors duurder dan gelijkaardige parken die vlak ernaast in het Nederlandse deel van de zee worden gebouwd. Dat meldt de VRT op basis van een vertrouwelijke studie van de federale energieregulator CREG. Het gevolg van die 2 miljard oversubsidiëring zal u merken op uw energiefactuur. 

1 Mindmolens voor de Belgische kust. (archieffoto) © belga

De bal ging aan het rollen toen de Nederlandse regering vorig jaar een akkoord sloot voor de bouw van twee nieuwe windmolenparken in de Noordzee, voor de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Die parken worden gebouwd door het Deense energiebedrijf DONG Energy, dat als goedkoopste uit de aanbesteding kwam. DONG Energy bleek aanzienlijk goedkoper dan zijn concurrenten. Het Deense bedrijf was tevreden met een gegarandeerde prijs van 72,70 euro per megawattuur voor de eerste vijftien jaar.

Een maand eerder had België ook een akkoord gesloten voor de bouw van twee nieuwe windmolenparken, Rentel en Norther, aan de Belgische kant van de plek waar de Nederlandse parken zullen komen. België, dat in zee ging met twee Belgische consortia, moet echter fors meer ophoesten voor zijn groene stroom. De Belgische consortia vroegen liefst tussen de 124 en 130 euro per kilowattuur gedurende negentien jaar, een groot contrast met de Nederlandse gegarandeerde prijs.

Appelen met peren vergelijken

Toen die grote prijsverschillen vorig jaar aan het licht kwamen, haastte de windmolensector zich om te stellen dat men geen appelen met peren mocht vergelijken. Inmiddels heeft de federale energieregulator CREG beide dossiers toch eens naast elkaar gelegd, en de Nederlandse situatie vertaald naar België.

De resultaten werden gebundeld in een vertrouwelijk rapport, waar de VRT-nieuwsdienst de hand op kon leggen. Uit hun berekeningen blijkt dat, op basis van vergelijkbare data en voor een looptijd van bijna twintig jaar, de Belgische windmolenparken liefst 2 miljard euro meer subsidies krijgen dan de Nederlandse. 

Regering onder druk

Een belangrijke reden voor dat grote verschil is de werkwijze voor de bouw van de parken. In Nederland wordt gewerkt met een aanbesteding, waardoor het concurrerende bedrijven gemakkelijk tegen elkaar kan uitspelen. In ons land was dat niet mogelijk, omdat de Belgische regering ruim tien jaar geleden al concessies had verleend aan de consortia, waardoor ze dus aan die bedrijven vast zat.

Volgens de VRT lijkt het er bovendien op dat de Belgische bedrijven de regering onder druk hebben gezet om een akkoord te sluiten voor de Nederlandse deal rond was, omdat ze goed genoeg wisten dat de prijs bij onze Noorderburen aanzienlijk lager zou liggen.

De gevolgen voor de consument laten zich inmiddels raden: de oversubsidiëring van de Belgische windmolenparken zal worden doorgerekend naar de gebruiker, waardoor uw energiefactuur opnieuw zal stijgen.