Bankbeleid

Belgische banken gebuisd op duurzaamheid

1 Bank in overheidshanden Belfius behaalt een duurzaamheidsscore van amper 16 procent © belga

De nieuwe website www.bankwijzer.be geeft verschillende Belgische banken een score op het vlak van duurzaamheid. Van de negen geteste banken, halen er slechts drie een totaalscore van meer dan 50 procent op het vlak van klimaat, mensenrechten, bonussen, transparantie, etc. De vier grootbanken zijn gebuisd.

De website van het platform Bankwijzer onderzocht Argenta, Belfius, BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, KBC, Triodos, Van Lanschot en VDK. Enkel Triodos (79), VDK (61) en Van Lanschot (52) halen meer dan 50 procent. Bank in overheidshanden Belfius behaalt een score van amper 16 procent.

De banken werden geëvalueerd op hun beleid rond klimaat, natuur, mensenrechten, arbeidsrechten, bonussen, belastingen & corruptie, transparantie en wapens. "Acht thema's die een belangrijke impact hebben op de duurzaamheid van de economie en de samenleving", klinkt het vandaag in een persbericht.

De score van uw bank?

Share

Veel banken onderschrijven de internationale standaarden, maar investeren tegelijk in economische activiteiten met een schadelijke impact op mens en milieu

De consument kan via de website niet alleen de score van zijn bank achterhalen, maar ook of die bank investeringen doet die schadelijk zijn voor mens en milieu, stelt het platform Bankwijzer. Klanten hebben het recht op heldere informatie over investeringskeuzes, luidt het credo.

De initiatiefnemers vinden het opvallend dat sommige banken internationale standaarden onderschrijven en beleidsteksten opstellen, maar tegelijk investeren in economische activiteiten met een schadelijke impact op mens en milieu.

"Het is schrijnend vast te stellen dat veel banken in hun klimaatbeleid uitweiden over de CO2-uitstoot van hun kantoren, maar zwijgen over de ecologische voetafdruk van hun investeringen", zegt Frank Vanaerschot van FairFin daarover. 

Wettelijk kader

Daarom vragen de initiatiefnemers een wettelijk kader met minimumnormen. Want "banken die in hun publiciteit beweren dat ze ten dienste staan van de samenleving, moeten dat hard maken in een transparant investeringsbeleid dat duidelijk maakt welke investeringen aanvaardbaar zijn, en welke uitgesloten worden", klinkt het.

De duurzame bankengids is een initiatief van het platform Bankwijzer. Réseau Financité, Oxfam-Solidariteit, Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11, CNCD-11.11.11, Amnesty International en Netwerk Bewust Verbruiken zijn lid van het platform, dat gecoördineerd wordt door FairFin.

De methodologie werd in samenwerking met het Nederlandse onderzoeksbureau Profundo ontwikkeld. Die vertrekt "vanuit internationale standaarden en gaat na of banken die onderschrijven, of ze die ook implementeren en of ze er transparant over zijn"