economie

België bij top meeste belaste landen

1 © UNKNOWN

Door de combinatie van een hoog toptarief (de hoogste belastingschijf) in de personenbelasting en een zeer lage (vlakke) progressie in de tarieven, behoort België tot de top van de meest belaste landen, blijkt uit een studie van consultancykantoor KPMG naar personenbelastingtarieven in 87 landen, met gegevens voor de periode 2003-2008.

Denemarken hoogste personenbelastingen
Denemarken hanteert het hoogste toptarief in de personenbelasting ter wereld en paste in de periode van 2003 tot 2008 een maximaal tarief van 59 procent toe. België staat, na Zweden en Nederland, met Oostenrijk en Japan op een gedeelde vierde plaats met een maximaal federaal personenbelastingtarief van 50 procent.

Hoogste tarieven geschrapt
KPMG herinnert eraan dat België in 2001 de hoogste aanslagtarieven van 55 en 52 pct schrapte, samen met andere maatregelen om de personenbelasting te verlagen. Uit de studie blijkt echter dat ook de andere Europese landen de voorbije jaren initiatieven namen om hun fiscaal concurrentievermogen te verbeteren, waardoor België in de hoogste regionen van de ranking blijft staan als een van de zes landen (op het totaal van 87) met een toptarief van 50 pct of meer (zonder rekening te houden met de gemeentelijke opcentiemen). Daarnaast wordt het Belgische belastingsysteem gekenmerkt door een gebrek aan progressie in de belastingtarieven. Zo is de hoogste belastingschijf al toepasbaar vanaf 32.860 euro, de laagste drempel van alle West-Europese landen.

België bij top meest belaste landen
Door deze combinatie van een hoog toptarief en een zeer lage (vlakke) progressie behoort België tot de top van de meest belaste landen. Want als ook de socialezekerheidsbijdragen in rekening worden gebracht, staat België op een derde plaats in de ranking op basis van het effectief belastingtarief op een inkomen van 100.000 Amerikaanse dollar (42,1 pct) en op de tweede plaats voor een inkomen van 300.000 dollar (53,79 pct). België mag dan wel een fiscaal interessant land voor expats zijn, de hoge ranking kan op lange termijn een negatieve impact hebben op de investeringen in ons land, besluit KPMG. (belga/vsv)

cult

zine