Bank

Belfius wil liever beursgang dan nieuwe partner

De voorkeur van de raad van bestuur van Belfius gaat uit naar een beursgang eerder dan naar het aantrekken van een strategische partner. Dat zegt de bank in een persbericht.

1 Belfius-CEO Marc Raisière. © BELGA

Het management en de raad van bestuur vergaderden de voorbije dagen over de kwestie. Volgens woordvoerster Ulrike Pommée beslisten de bestuurders unaniem om de voorkeur te geven aan een gedeeltelijke privatisering van de bank via een beursgang.

"Gelet op de financiële soliditeit die Belfius inmiddels heeft opgebouwd, is een volledig aandeelhouderschap door de Belgische staat niet langer een noodzaak. Een gedeeltelijke privatisering via een beursintroductie biedt Belfius daarentegen de mogelijkheid de voorziene groei in zijn strategische kerndomeinen dankzij een vlotte toegang tot de financiële markten succesvol te realiseren", klinkt het.

Met een beursgang zou minder dan de helft van de aandelen naar de beurs worden gebracht, zodat de Belgische overheid de meerderheid behoudt. Een beetje vergelijkbaar met de positie van Bpost.

De bal ligt nu in het kamp van de federale regering. De piste van de beursgang maakt de grootste kans. Maar de overheid, die de bank in handen heeft, kan ook kiezen om een strategische partner aan te trekken.