Beurs

Beleggers dienen schadeclaim in na vrije val koers Facebook

- Freek Evers - Bron: Eigen berichtgeving
1 De aandeelhouders beschuldigen Facebook van misleiding. © ANP XTRA

Facebook heeft een collectieve schadeclaim van beleggers aan zijn broek door de forse koersval van donderdag op de beurs in New York. Daarbij ging zo’n 120 miljard dollar (103 miljard euro) aan beurswaarde in rook op. De boze aandeelhouders vinden dat Facebook hen had moeten waarschuwen.

De vrije val van Facebook op de beurs werd veroorzaakt door flink tegenvallende kwartaalcijfers. De aanwas van nieuwe gebruikers en omzetgroei bleven mede door het privacyschandaal rond Cambridge Analytica achter bij de verwachtingen. Investeringen in innovatie moeten de komende kwartalen plaatsmaken voor ingrepen in beveiliging. Topman Mark Zuckerberg verwacht de komende kwartalen nog meer omzetverlies.

In Europa verloor Facebook daarbij ongeveer een miljoen maandelijks actieve gebruikers. Het aantal dagelijkse gebruikers nam nog meer af.

Europese privacywet

Volgens de ingediende schadeclaim zouden Facebook-baas Mark Zuckerberg en financieel topman David Wehner voorafgaand aan de kwartaalcijfers de verkeerde indruk hebben gegeven aan beleggers. Hiermee zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan misleiding.

Hoeveel geld er precies wordt geclaimd, is niet duidelijk. Facebook wijt het teruglopen van het aantal dagelijkse gebruikers in Europa overigens vooral aan de uitrol van de privacywet in de Europese Unie.

nieuws

cult

zine