Sociale conflicten

Akkoord bij Volvo Car Gent tussen bonden en directie

De directie en vakbonden van autofabrikant Volvo Car Gent hebben een nieuw akkoord bereikt om de staking te beëindigen. Dat meldt de directie. Over de inhoud van het nieuwe akkoord is nog niets bekend, dat wordt eerst met de arbeiders besproken.

1 © BELGA

Vooral het vertrek van zowat 250 tijdelijke werkkrachten, de nieuwe werkverdeling na beëindiging van de productie van de XC60 en het regelmatige weekendwerk hadden onvrede veroorzaakt bij een deel van het personeel, dat maandagochtend spontaan het werk had neergelegd. 

Sinds gisteren is een verzoeningsprocedure lopende, die in afgelopen nacht tot een doorbraak heeft geleid.

Infosessies

Om 7u gaan op een gewone werkdag zowat 1.000 arbeiders aan de slag in de ochtendploeg. Zij zullen nu geïnformeerd worden over het nieuwe akkoord. Dat gebeurt vanaf 11u in groepen, die vervolgens stemmen over de nieuwe voorwaarden. 

Daarna moet duidelijk worden of de staking ontzenuwd is en het vertrouwen in de directie hersteld kan worden. Eerdere voorstellen van de directie op maandag en dinsdag werden door het personeel niet aanvaard.

Hoe de hoge werkdruk Volvo Car Gent verlamt, en waarom werknemers er de voorbije dagen hun hakken in het zand zetten, leest u in onze Pluszone voor abonnees.

nieuws

zine