economie

"Vernietig deze pop. Ze luistert uw kinderen af"

2 © rv

De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur roept ouders op de pratende pop 'My Friend Cayla' onschadelijk te maken. Met de pop kunnen kinderen namelijk worden afgeluisterd.

Onder meer Bart Smit en Intertoys hadden het speelgoed in hun assortiment, maar hebben het inmiddels uit hun rekken en/of van hun webshops gehaald. Dat gebeurde nadat de Noorse Consumentenbond constateerde dat iedereen in de buurt van de pop met een mobiele telefoon via bluetooth gesprekken kan afluisteren en de pop ook iets kan laten zeggen. Bol.com laat weten dat het de pop al een half jaar niet meer verkoopt.

De pop is in Duitsland verboden, zegt voorzitter van het Bundesnetzagentur Jochen Homann. Het speelgoed mag niet meer worden verkocht. Fabrikant Genesis Toys heeft volgens de BBC nog niet gereageerd op de oproep van de Duitse toezichthouder.

De distributeur van de pop heeft eerder aangegeven dat de hacks geïsoleerde gevallen waren en werden uitgevoerd door specialisten. De app van de pop zou een upgrade krijgen waarmee de problemen zouden worden verholpen. Volgens experts bestaan de problemen echter nog steeds.

2 © AFP

nieuws

cult

zine