economie

'Tabakslobbyist' moet ethisch comité EU verlaten

- Stefan Grommen - Bron: De Standaard
1 Michel Petite in 2004. © cercle des européens

De Franse zakenadvocaat Michel Petite is moeten opstappen uit het ethisch comité van de Europese Commissie. Reden? Hij heeft zeker tweemaal in dienst van tabaksbedrijf Philip Morris gewerkt. Dat staat te lezen in de krant De Standaard.

Michel Petite was voorzitter van een ethisch comité dat de Europese Commissie adviseert over de invloed van lobbyisten. Hij kwam onder vuur te liggen omdat bleek dat hij lange tijd als zakenadvocaat voor Clifford Chance werkte. Na klachten van enkele ngo's stuurde de Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly aan op de vervanging van Petite: "De geloofwaardigheid van het ethisch comité stond op het spel." Petite nam uiteindelijk zelf ontslag.

Europarlementslid Bart Staes (Groen) spreekt in De Standaard van een overwinning: "Het is toch gewoon gezond boerenverstand dat een zakenadvocaat die lobbyt voor de tabakslobby, geen advies mag geven over belangenvermenging. Dat kan toch niet?"

Lobbywerk
Het vertrek van Petite komt er op een moment dat de tabakslobby alle zeilen bijzet. Het europarlement, de lidstaten en de Commissie werken namelijk volop aan strengere regels rond sigarettenverkoop. Die herziening van de tabaksrichtlijn uit 2001 is omstreden. De tabaksindustrie trok fel van leer tegen het strenger maken van de wetgeving, onder meer omtrent waarschuwingen op sigarettenpakjes.

Toen de stemming in het Europees Parlement in september met een maand werd uitgesteld wezen verongelijkte parlementsleden naar de invloed van de tabakslobby. Uiteindelijk raakte een sterk geamendeerd wetgevend voorstel goedgekeurd. Nu zijn onderhandelingen met de lidstaten aan de gang.

nieuws

cult

zine