Dossier Horeca

"Laat café-uitbater en klant zelf beslissen over roken"

1 © ANP

"Als café-uitbaters hun klanten toch laten roken, en vooral 's avonds en 's nachts de asbakken weer bovenhalen, zoals uit de inspectiecijfers blijkt, dan doen ze dat enkel en alleen om te overleven", zegt Erik Beunckens, afgevaardigd bestuurder van Fedcaf. De federatie van cafés in België wijst erop dat er in de voorbije vijf jaar zo'n 5.000 café de deuren hebben moeten sluiten. "Voor ons is de oplossing duidelijk: laat de uitbater en de klant zelf beslissen, of ze roken en roken toelaten."

Het is geen nieuw standpunt van Fedcaf, dat zich altijd op het punt heeft gesteld dat een café niet een openbare ruimte is, maar een privéruimte met een openbaar karakter, aldus Beunckens.

"De hele discussie over roken op café is een hypocriete aangelegenheid", vindt de woordvoerder van Fedcaf. "Ondanks dat rookverbod blijven tabaksproducten vrij te koop. De overheid verdient er zelfs miljarden aan belastingen en accijnzen mee, maar je mag het dan niet consumeren ... Als ze eerlijk belang zouden hechten aan de volksgezondheid, dat ze dan de tabaksverkoop in de hele Europese Unie verbieden."

Vrijheid, blijheid dus? "Nee", zegt Beunckens. "We willen ook niet terug naar de tijd van de bruine kroeg waar je de lucht in twee kon snijden door de dikke tabaksrook, als je er binnen kwam", zegt Beunckens. "Als roken weer zou toegelaten worden op café, dan moet het wel met begeleidende maatregelen, zoals degelijke afzuiginstallaties."

Dossier Horeca

Lees alle artikels